2024. április 25., csütörtök
TENISZ

Tsonga és Del Potro visszatér

Miamiban az idény második 1000-es rangú tornáján férfi egyesben a címvédő és világelső Novak Đoković lesz az első kiemelt, a híresebbek közül nem játszik Roger Federer és Marin Čilić, visszatérnek viszont Jo-Wilfried Tsonga és Juan Martín del Porto. Habár elutazott Miamiba, mégsem indul a tornán Janko Tipsarević. Đoković a rajton erőnyerő, a 2. fordulóban pedig a KližanLorenzi mérkőzés továbbjutója következik. Lehetséges riválisai a döntőig a luxemburgi Gilles Müller, a spanyol Tommy Robredo, majd David Ferrer és a japán Kej Nisikori. Utóbbinak Raonić, Dimitrov vagy Isner lehetne az ellenfele a negyeddöntőben. A másik ágon futnak Rafael Nadal, Andy Murray, Stan Wawrinka, Tomáš Berdych és Feliciano López. Viktor Troicki a 32. kiemelt, és a 2. fordulóban kezd, ellenfele pedig a BagdatiszBolelli mérkőzés győztese lesz. Dušan Lajović a selejtezőből kap első ellenfelet, a másodikban pedig Gael Monfilsszal mérkőzhet.

Filip Krajinović az este Miamiban a főtábláért játszhatott. A zombori teniszező ugyanis a selejtező első körében két játszmában múlta felül az ausztrál Alex Boltot, s a következő riválisa is a déli földrészről érkezik a 17 éves Omar Jasika személyében. Érdekes, hogy Filip Indian Wellsben is két ausztrállal mérkőzött a selejtezőben, amikor John-Patrick Smitht és Luke Saville-t győzte le. Jasika neve azért hangzik ismerősen, mert tavaly ő volt a US Open ifi egyesének és párosának bajnoka is. Róla még tudni kell, hogy balkezes, és hogy boszniai kivándorlók gyermeke, akinek szép pályafutást jósolnak.

A selejtezőt jól kezdte Babos Tímea is, hisz legyőzte a tunéziai Ons Jabeurt, a tábláért pedig az éjjel, első egymás közötti meccsükön, a 29 éves és a ranglistán 111. cseh Lucie Hradeckával mérkőzött. Mint ahogyan feltételezni lehetett, kiesett Jovana Jakšić és Stollár Fanni. Előbbit az ukrán Katerina Kozlova, utóbbit pedig az amerikai Irina Falconi győzte le fölényesen.

Az Indian Wells-i torna után érdekesen alakul az idei pontverseny. Đoković vezet 3385 ponttal, következnek Murray 1820, Wawrinka 1600, Berdych 1530 és Federer 1515 ponttal. Nadal 9., Troicki 13., Lajović 78., Györe László pedig a 121.

Az e heti kis tornákon kifogástalan rajtot vettek a szerbiai és a magyar képviselők. A bahreini Manamában Marko Tepavac első kiemeltként csak két játékot engedélyezett a holland De Valknak, és a másik fordulóban is hollanddal, Bobbie de Goeijennel mérkőzik. Bangkokban Vojislava Lukić könnyen győzte le az ismeretlen kínai Gajt, következő ellenfele viszont a 4. kiemelt koreai Jang, aki már 213. is volt a ranglistán. Nem lesz könnyű dolga Bondár Annának sem, aki csak egy játékot veszített a rajton az olasz Marina ellen, második riválisa pedig az az olasz Christiana Ferrando, akitől a magyar két héttel ezelőtt háromjátszmás vereséget szenvedett. 

MIAMI. – A férfitorna selejtezőjének 1. fordulójában: Krajinović–Bolt 6:2, 7:6. Nők, selejtező, 1. forduló: Babos–Jabeur 7:5, 6:3, Kozlova–Jakšić 6:3, 6:1, Falconi–Stollár 6:0, 7:6.

MANAMA. – A futures 1. fordulójában: Tepavac–De Valk 6:1, 6:1.

BANGKOK. – A női ITF-torna 1. fordulójában: Lukić–Gai 6:0, 6:4.