2024. március 29., péntek

Százhetvenöt millió eurós mezőgazdasági támogatás

Belgrádban bemutatták az IPARD európai uniós támogatási programot

Az európai uniós előcsatlakozási alapokból Szerbiának 175 millió euró áll rendelkezésére. Az összeget a földművesek a falvak fejlesztésére fordíthatják ez év végén vagy a következő év elején – jelentette be tegnap Snežana Bogosavljević Bošković mezőgazdasági minszter. A 2014–2020-as időszakra vonatkozó mezőgazdasági előcsatlakozási alapok (IPARD) programját a belgrádi Száva Központban mutatták be, ahol a miniszter kifejtette, hogy az uniós támogatások segítségével növelhetnék a termelékenységet, a versenyképességet, a gazdasági aktivitást és emelkedhetne a falvak életszínvonala. Az IPARD program segítségével támogatásban részül a födművelés, a hús- és tejtermelés, a gyümölcs- és zöldségtermesztés, valamint az organikus termelés.
– Tudjuk, hogy az organikus termelésben van a jövő, és e téren nagy lehetőségei vannak Szerbiának. Az ország keleti, déli és központi részei nem szennyezettek és itt kiválóan megművelhető földterületek találhatók. Fejenként 5 ezertől 2 millió euró áll majd a földművesek rendelkezésére, a pályázó életkorától és céljaitól, valamint a termőföld földrajzi elhelyezkedésétől függően. A támogatások 60–70 százalékát kell visszatéríteni – részletezte Snežana Bogosavljević Bošković.
A miniszter kitért arra, hogy a gazdák részt vehetnek a nemzeti mezőgazdasági fejlesztési program pályázatain is. Mindkét támogatási rendszerhez hozzájárult a Városok és Községek Állandó Konferenciája és a mezőgazdasági minisztérium. Đorđe Staničić, a Városok és Községek Állandó Konferenciájának főtitkára rámutatott a fiatal generációk hiányából fakadó problémákra, és elmondta, hogy az idősebb gazdáknak nehézségeik lehetnek a támogatások hozzáférése során.
Az IPARD program bemutatását a városok és községek konferenciája és a mezőgazdasági minisztérium szervezte, a Svájci Fejlesztési és Együttműködési Ügynökség segítségével.