2024. április 24., szerda

Pozitív a mérleg

Összesen 1,9 milliárd dinár költségvetési többletet valósított meg a kormány az elmúlt két hónapban – áll a pénzügyminisztérium közleményében, amelyben a költségvetés alakulását taglalja.

A tárca szerint a megtakarítás leginkább a pénzügyi helyzet rendezését célzó intézkedéseknek köszönhetők, valamint a nem adójellegű bevételek növekedésének.

Februárban 11,7 milliárd dináros deficittel zárt a költségvetés, a bevételek 69 milliárd dinárt, a kiadások viszont 80,7 milliárd dinárt tettek ki.

A tárca a közleményben arra is rávilágít, hogy általában épp februárban a legkisebbek a bevételek, hiszen ebben a hónapban kisebb a gazdasági aktivitás.

Az adójellegű bevételek közül a legnagyobb bevétel az áruforgalmi adóból folyt be, értéke 33,4 milliárd dinár. Ezt követik a jövedéki adó révén befolyt eszközök, amelyek 14 milliárd dinárt hoztak a konyhára.

A pénzügyminisztérium szerint a megvalósított többlet leginkább a pénzügyi helyzet rendezésére irányuló lépéseknek köszönhető, vagyis a közszférai bérek és a nyugdíjak csökkentésének.

Mint kiderült, a tartományi költségvetési többlet 1,2 milliárd dinárt tett ki, ugyanez a vajdasági önkormányzatok szintjén 4,6 milliárd dinár.

A Köztársasági Egészségbiztosítási Alap és a Nyugdíj- és Rokkantbiztosítási Alap (PIO) is többlettel zárta az év első két hónapját. Az előbbi 2,5 milliárd dinárt takarított meg, az utóbbi viszont 2,8 milliárdot.