2024. április 25., csütörtök
Ukrán válság

Kijev üdvözli az amerikai kongresszus fegyverszállításról szóló felhívását

Moszkva : „Ez a határozat közvetlen felhívás háborúra”

Pavel Klimkin ukrán külügyminiszter kedden üdvözölte az amerikai képviselőház Barack Obamához címzett felhívását, amelyben arra szólították fel az amerikai elnököt, hogy engedélyezze fegyverek szállítását Ukrajnának. Klimkin a Twitter-üzenetében üdvözölte a felhívást, és fontosnak nevezte, hogy azt a kongresszus két pártja, a demokraták és a republikánusok közösen fogadták el. (A képviselőházi határozatot 348-an szavazták meg, 48-an ellenezték. A határozat azonban csupán javaslatszerű, az amerikai elnököt nem kötelezi semmire.)

Alekszej Puskov, az orosz állami duma külügyi bizottságának elnöke ugyanakkor agresszívnek nevezte és bírálta a kongresszus határozatát. Ha az Egyesült Államok valóban szállítana fegyvereket Ukrajnának, az csak kiélezné a konfrontációt – vélte Puskov. „Ez a határozat közvetlen felhívás háborúra” – vélekedett ugyanerről Franc Klincevics, az Egységes Oroszország nevű orosz kormánypárt képviselője.

Az amerikai kongresszus mindkét háza egyhangúlag hagyta jóvá tavaly azt a törvényt, amely felhatalmazza az elnököt a fegyverszállításra, de Obama még nem döntött a kérdésben. Névtelenül nyilatkozott amerikai külügyi illetékesek szerint az Obama-kormányzat fontolgatja a fegyverszállítás engedélyezését, de egyelőre vár, mert meg akar győződni arról, hogy a szembenálló felek érvényt szereznek-e a februári minszki tűzszüneti megállapodásnak.