2024. április 25., csütörtök

A szerb alma esete az orosz piacon

Az orosz vám- és élelmiszerbiztonsági hatóságok alapos gyanúja szerint hazai kereskedők lengyelországi eredetű, szerbiai márkanévvel ellátott almát szállítanak Oroszországba. Ha állításuk megerősítést nyer, könnyen megeshet, hogy a szerbiai almatermesztők termékeire teljes importtilalmat szab ki az orosz fél.

A Roszelkhoznadzor, az oroszországi állat- és növény-egészségügyi felügyelőség állítólag Lengyelországból származó almát vélt felfedezni a Szerbiából érkező szállítmányokban, ezért – több médium állítása szerint – betilthatják a behozatalt. Egyesek azt is tudni vélik, hogy az illetékes orosz szervek tíz nap határidőt adtak Szerbiának az almaszállítmányok eredetének kivizsgálására, és ha azt követően az illetékesek nem tudnak kielégítő válasszal szolgálni, hatályba léptetik a behozatali tilalmat.

Oroszország már korábban felfüggesztette az Európai Unióból érkezett gyümölcsbehozatalt, válaszként a Nyugatnak az ukrán válság miatti szankciókra. Szerbia 48 százalékkal, azaz 118 ezer tonnával több gyümölcsöt szállított tavaly Oroszországba, mint 2013-ban. A szankciók előidézte helyzet jó lehetőséget jelent a szerbiai termelőknek, noha az utóbbi hat hónapban többször is hallani lehetett arról, hogy Szerbia hamis papírokkal exportálja az EU területéről beszállított gyümölcsöt, ez pedig közvetlenül veszélyezteti a az Oroszországgal kötött szabad kereskedelmi megállapodást.

A Roszelkhoznadzor az idén januárban azt közölte, hogy Szerbia illegális alma-, körte-, káposzta- és zöldségkereskedelembe keveredett, a szerbiai termelők pedig 2014 végén kezdtek gyanakodni arra, hogy a lengyelországi alma is szerb pecséttel ellátott iratokkal jut Oroszországba.

Rasim Ljajić kereskedelmi, idegenforgalmi és telekommunikációs miniszter tegnap megígérte, hogy sürgősen kivizsgálják az alma oroszországi exportját, mert elfogadhatatlan, hogy egy vagy két beszállító veszélyeztesse az Oroszországgal megkötött szabad kereskedelmi egyezményt. A határőrséget és a vámszolgálatot már megerősítettük, mivel az év kezdete óta másodszor merült fel gyanú az egyezmény megszegésével kapcsolatban – nyilatkozta a miniszter.
Snežana Bogosavljević Bošković mezőgazdasági és környezetvédelmi miniszter is reagált tegnap a hírekre, közölve, hogy az oroszországi illetékesektől semmilyen hivatalos információt nem kapott, de követelés vagy határidő sem érkezett Oroszországból. Valószínűleg, csak a médiumok megalapozatlan állításairól van szó, viszont ha valaki megszegi az előírásokat, arra büntetés vár – mondta Bogosavljević Bošković. A miniszter kitért arra, hogy tavaly a 146 millió lakosú országba irányuló almaexport 40 százalékkal megnőtt 2013-hoz képest. Bogosavljević Bošković ugyanakkor elismerte annak lehetőségét, hogy minden erőfeszítés ellenére egyeseknek a kereskedelemhez szükséges papírokat sikerült meghamisítani, így kijátszották a szerbiai hatóság figyelmét, emiatt az elkövetők büntetéssel számolhatnak – tette hozzá. A miniszter kifejtette, hogy a mezőgazdasági minisztérium az oroszországi illetékes szervekkel nagyon jó viszonyt ápol, folyamatosan kapcsolatban állnak egymással annak érdekében, hogy a szállítási folyamatok az egyezményeknek és az előírásoknak megfelelően valósuljanak meg. Az akadálytalan kereskedelmi együttműködés érdekében hazánkból rendszeresen előre elküldik Oroszországba az érkező gyümölcs- és zöldségszállítmányok iratait – mondta Bogosavljević Bošković.