2024. április 20., szombat

Az oktatásügyesek radikalizálták a sztrájkot

Srđan Verbić szerint az óráikat meg nem tartó tanárokat akár el is bocsáthatják

A Szerbiai Oktatásügyi Dolgozók Szakszervezeti Uniója és a Szerbiai Oktatásügyi Dolgozók Szakszervezete hétfőn egynapos teljes munkabeszüntetéssel tiltakozott amiatt, hogy az oktatásügyben dolgozók tavaly november óta tartó sztrájkja miatt tagságuk egy része februárra a korábbihoz képest kisebb fizetést kapott, vagy egyáltalán nem kapta meg a bérét.

– A sztrájkoló tanügyesek bére néhol akár 33 százalékkal is kisebb volt. A levonás mértéke az adott iskola igazgatójától, vagy az iskola vezetőségétől függött. Ezért ma radikalizáljuk a sztrájkot, és egyáltalán nem tartjuk meg az órákat. Amikor ilyen miniszterünk van, akkor egyszerűen nincsen más megoldás. Országszerte nagyjából háromszáz iskolában szünetel az oktatás – taglalta Dragan Matijević, a Szerbiai Oktatásügyi Dolgozók Szakszervezeti Uniójának elnöke, hozzátéve, hogy a sztrájkoló čačaki, kruševaci és Gornji Milanovac-i tanárok egyáltalán nem kapták meg februári bérüket.

Matijević szavai szerint a szóban forgó településeken ötven iskola tanára maradt fizetés nélkül, mivel az intézmények igazgatói nem voltak hajlandóak aláírni a döntést a bércsökkentésről, hiszen tudták, hogy ez törvénytelen lenne. Matijević azt sem tartja kizártnak, hogy a fizetés nélkül maradt tanárok ma sem tartják meg óráikat.

Az országban jelenleg a Szerbiai Oktatásügyi Dolgozók Szakszervezeti Uniójának és a Szerbiai Oktatásügyi Dolgozók Szakszervezetének tagsága tiltakozik. A Szerbiai Oktatásügyi Szakszervezet és a Függetlenség ágazati szakszervezet illetékesei februárban írták alá az oktatásüggyel kapcsolatos vitás kérdések megoldásáról szóló megállapodást és a kollektív szerződést az oktatásügyi minisztériummal. A továbbra is sztrájkoló két szakszervezet a korábbi elmondások értelmében csak akkor lesz hajlandó aláírni a megállapodást, ha biztos garanciát kap az abba foglaltak teljesülésére.

Közben Srđan Verbić oktatási miniszter a vonatkozó törvény megsértésével vádolta meg a tanügyeseket. A tanárok a sztrájk ideje alatt kötelesek ellátni a minimális munkafolyamatot, ez a tanórák esetében a 30 perces órák megtartását jelenti, áll a miniszter közleményében, mint ahogyan az is, hogy a szakszervezetek felelőtlenül jártak el, amikor teljes munkabeszüntetésre szólították fel tagságukat. A szakszervezetek nem közölték tagságukkal, hogy a vonatkozó törvény értelmében a teljes munkabeszüntetésnek két következménye lehet: a tanárok aznapra nem kapnak napidíjat, de akár el is bocsáthatják őket, fogalmazott Verbić.