2024. március 29., péntek

Szerbia nem szándékozik a NATO-hoz csatlakozni

Ivica Dačić szerb külügyminiszter kijelentette: Az ország katonailag semleges, és nem kíván a katonai szövetség tagjává válni

Szerbia jó kapcsolatokra törekszik a NATO-val, de ennél nem kíván többet – jelentett ki Ivica Dačić szerb, a szerbiai kormány első alelnöke.

– Mi katonailag semlegesek vagyunk, és nincs szándékunkban a NATO tagjává válni. Ettől függetlenül arra törekszünk, hogy jó kapcsolatokat ápoljunk a katonai szövetséggel, mert ez a régió stabilitását is erősíti – mondta Dačić a Pink Televíziónak a NATO katonai szervezettel aláírt Egyéni Partnerségi Akcióterv (IPAP) kapcsán.

A Večernje novosti napilap információi szerint, az IPAP szerződés aláírásával a NATO-katonák a jövőben akadálytalanul közlekedhetnek Szerbiában, speciális védelemben részesülnek, és használhatják a szerb katonaság infrastruktúráját.

– Az IPAP egyezmény egy olyan országnak, amely nem NATO-tag, a lehető legmagasabb szintű együttműködést jelenti – magyarázta Dačić.

– Nem kell ebből az egyezményből nagy eseményt kerekíteni. Nem úgy kell tekinteni rá, mint ha az ország közeledne a NATO-hoz, egyszerűen arról van szó, hogy jó kapcsolatokat szeretnénk kialakítani a NATO szövetséggel is – mondta Dačić. Hozzáfűzte: A szerb kormánynak az a célja, hogy mindenkivel jó partneri viszonya legyen, nemzetközi színtéren pedig azt szeretnék elérni, hogy tiszteletben tartsák az ország semleges státusát – jelenti a Beta hírügynökség.

A szerződés aláírását múlt szerdán hozta nyilvánosságra Brüsszelben Ivica Dačić külügyminiszter és Bratislav Gačićvédelmi miniszter.

Dačić kitért Szerbia EBESZ-elnökségére is. Elmondta: nagyon felelős pozícióról van szó, sokan megkérdőjelezték, hogy Szerbia képes lesz-e vállalni az ezzel járó kötelezettségeket.

A Belgrád–Priština-dialógusról a szerb külügyminiszter azt mondta, az a legfontosabb, hogy Szerbia tudja, mit akar, arra kell figyelni, hogy a tárgyalások ne vezessenek az úgynevezett független Koszovó erősödéséhez.

Dačić hangsúlyozta továbbá: Szerbiának 20 országban nincs nagykövete, ezt a problémát hamarosan megoldják.