2024. április 20., szombat

Súlyos erdőtüzek pusztítanak Chilében

Óriási erdőtüzek pusztítanak Chile déli részében, és már elértek két természetvédelmi területet is - közölték a helyi hatóságok szombaton.

A két tűzben - amelyeket a szélsőséges szárazság okozott és a heves szél súlyosbít - eddig több mint 11 ezer hektárnyi erdő és növényzet pusztult el. A Conguillio nemzeti parkban egy 70 hektáros rész égett le, de ott már sikerült lokalizálni a tüzet. A China Muerta természetvédelmi területen viszont 3700 hektárt károsítottak a lángok, és ott még küzdenek a tűzoltók. 
Emberéletet eddig nem követeltek az erdőtüzek.

A helyszínek egy jelentős részének megközelítése nehézkes, a katasztrófavédelmi hatóságok helikopterekkel próbálnak harcolni a tűz ellen.

Múlt héten Valparaiso kikötővárosban volt tűzvész, onnan a lakosság egy részét ki is kellett telepíteni. A fővárostól 120 kilométerre északnyugatra fekvő városban tavaly áprilisban is volt egy hatalmas tűzvész, amely négy nap alatt több mint tízezer hektárra terjedt ki, megölt 15 embert, és 12 ezer embernek okozott károkat.

Három évvel ezelőtt a Torres del Paine nemzeti parkban 14 ezer hektárt emésztett fel a tűz, amelyet egy turista okozott véletlenül.