2024. március 28., csütörtök

Minden harmadik embernek van fegyvere

A hivatalos becslések szerint Szerbia lakossága több fegyvert tart magánál, mint a rendőrség meg a katonaság együttvéve

Március elején hirdette meg immár hatodik alkalommal a szerb belügyminisztérium az illegális fegyverek beszolgáltatását, illetve azok legalizációját. Ezek szerint, aki illegálisan tart magánál fegyvert, robbanószert vagy lőszert, büntetlenül leadhatja a rendőrségen. Senki sem fogja számon kérni, hogy honnan jutott hozzá, és azt sem, hogy eddig miért tartotta magánál. Ugyanakkor lehetőség van az eddig illegális fegyverek legalizálására is. S a kérelmezőnek ekkor sem kell beszámolnia, hogyan jutott a fegyverhez, csupán meg kell szereznie a fegyvertartási és/vagy viselési engedélyt.

A kilencvenes évek délszláv háborúitól errefelé, eddig ötször hirdetett a szerb állam fegyverlegalizációt. 2003-ban volt a legsikeresebb az akció: 48 000 különböző fegyvert szolgáltattak be a polgárok. A következő ilyen akciót 2007-ben tartották, de akkor már csak 8500 különböző fegyvert vittek be a rendőrségre. Az idén március 4-től kezdve három hónapon át várják azokat, akik illegálisan tartanak otthon pisztolyt, aknavetőt, bombát, aknát, illetve bármilyen más fegyvert, lőszert vagy egyebet, hogy bevigyék a legközelebbi rendőrségre, és átadják.

A hivatalos becslések 200 000 és 900 000 közöttire teszik az illegális fegyverek számát az országban. Egy másik adat szerint az illegális és a legális fegyverek száma összesen 3 millió körül lehet, és a katonai források szerint ez több, mint amennyit együttesen birtokol a hadsereg meg a rendőrség Egy genfi nemzetközi tanulmány azt írja, hogy Szerbiában 100 lakos közül 38-nak van fegyvere. Irakban száz főre 39 fegyver jut. Szerbia ezen összehasonlítás szerint a világranglista hatodik helyén szerepel, előtte van az USA, Jemen, Finnország, Svájc és Irak. A régióban Szerbiáé a dicstelen első hely.

A fegyverlegalizáció kapcsán az az adat is napvilágra került, hogy a bűncselekmények 90 százalékát illegális fegyverekkel követik el. A mostani fegyverlegalizáció első hetében 20 tűzfegyvert adtak le a polgárok a rendőrségen, köztük félautomata és automata puskákat, kézigránátokat, robbanószerkezeteket és mintegy 1000 lőszert.

Egy belgrádi kriminálpszichológus azzal magyarázza a magánkézben lévő fegyverek abnormálisan magas számát, hogy az emberek félelmüket kompenzálják a fegyver birtoklásával. A másik érv pedig, hogy a szerb nép kultúrájának része a lövöldözés. Például a pravoszláv karácsony szerves része. Ősi szokás szerint az első lövés akkor dördült el, amikor a nyársra felhúzták a malacot, a második pedig akkor, amikor az elkészült. Tulajdonképpen hírt adtak a történésekről. Azt követően pedig a lövés hangjaival kergették el a rossz szellemeket, illetve hírül adták örömüket. Tudjuk, ma már az erdőben, amikor a tölgyágért mennek az ortodox vallásúak, akkor is lövöldöznek, és Szabadkán akkor is, amikor a város főterén meggyújtják a tölgyágakból rakott nagy tüzet. Az öröm jelei ezek. Mint ahogyan szilveszterkor, a gyermek születésekor vagy házasságkötéskor is a nagy örömök mellé társul a lövöldözés.

Félelmetes, hogy minden harmadik embernek van fegyvere. Az meg még inkább aggasztó, hogy most a legalizáció vagy a fegyverbeszolgáltatás címén az emberek a városi buszban utazhatnak, az utcán sétálhatnak táskájukban egy-két bombával vagy aknavetővel. Kétségkívül jó dolog, hogy az állam megpróbálja begyűjteni az illegális fegyvereket, de túl veszélyesnek tartom, hogy azoknak, akik ilyesmit tartanak otthonukban, be kell azt vinni a rendőrségre. Sokkal biztonságosabb lenne, ha bejelenthetnék, és a rendőrség elszállítaná. Lehet erre azt mondani, hogy felesleges az aggódás, lehet, hogy az is, de maga a tudat, hogy minden pillanatban előfordulhat, hogy a korzón, a boltban vagy az autóbusz-állomáson a mellettem lévő embernél lőfegyver vagy robbanószerkezet lehet, megrémít.

Az illegális fegyvertatásért, viselésért háromtól nyolc évig terjedő börtönbüntetés is kiszabható. Ám a kriminológusok szerint a bíróságok legfeljebb három hónapra ítélik el a vétkezőket, mégpedig felfüggesztve, hivatkozva a börtönök túltelítettségére.

A lőfegyverekről és lőszerekről szóló új törvényt a szerb parlament februárban fogadta el. Ebben van némi megszigorítás. Eddig ugyanis a fegyvertartáshoz és viseléshez nem volt szükség orvosi vizsgára. (A vezetői jogosítvány megszerzéséhez igen!) Az új jogszabály értelmében most ötévenként orvosi bizonylatot is be kell mutatni. Szerbiában évente hozzávetőlegesen 17 000 fegyvertartási és használati kérelmet nyújtanak be, ennek a fele vadászfegyverekre vonatkozik.

A fegyverszakértők és kriminálpszichológusok szerint pozitívnak könyvelhető el az illegális fegyverek begyűjtése, ám meggyőződésük, hogy amíg világ a világ, addig Szerbiában lesz illegális fegyver. Ahogyan a bűnözés is az élet velejárója, mondják, úgy a szerb társadalomnak egyszerűen része a fegyver. Magyarázzák ezt a szerb nép háborús múltjával, meg azzal, hogy a fegyver növeli a férfiasságot, erősíti a férfi társadalmi státuszát.