2024. április 19., péntek

Aki sivatagból építészeti csodát varázsolt

Mit kell tudni Mohamed Ali Alabbarról, a Belgrád víziváros projektum egyik kivitelezőjéről?

A Belgrád víziváros projektum számos találgatásnak ad lehetőséget, sokan sokat várnak tőle, sokan kételkednek benne. A kormány részéről számos hangzatos ígéret hangzott el a projektum kapcsán, az átlagpolgár azonban jogosan szkeptikus, de ez esetben kivételt tehet. A nagyszabású terv körül még sok a kérdőjel, viszont ha a kivitelező céget és annak tulajdonosát górcső alá vesszük, akkor minden más fényben látszik.

Mohamed Ali Alabbar ugyanis az egyesült arab emírségekbeli Dubaj legnagyobb ingatlanépítő vállalatának, az Emaar Propertiesnek az alapítója és tulajdonosa. Ez a cég építette a Burdzs Kalifát, amely a maga 828 méterével jelenleg a világ legmagasabb épülete. Alabbar az ingatlanpiaci sikerei mellett a bányaiparban is igyekszik maradandót alkotni. A három évvel ezelőtt alapított AMER vállalata az afrikai országok nyersanyagait értékesíti többek között a kínai és az indiai piacon.
Az 58 éves üzletember Seattle-ben közgazdaságot tanult, majd az első munkahelye az Egyesült Arab Emirátusok Központi Bankjában volt, ahol menedzserként dolgozott. Nemsokára a kormánya Szingapúrba küldte, ahol az Al Khaleej Investments ingatlanokkal üzletelő cég igazgatója volt. A kilencvenes évek elején visszatért Dubajba és jó politikai kapcsolatait kihasználva saját vállalkozásokba kezdett.
Amikor a sikereiről van szó, Alabbar nem szerénykedik. „Kevesebb mint egy év alatt a sivatagból építészeti csodát varázsoltam” – mondta egyszer. Az összesen 502 ezer négyzetméterrel rendelkező The Dubai Mall a világ legnagyobb bevásárlóközpontja szintén az Alabbar átal irányított Emaar Properties alkotása. A bevásárlóközpont évente 65 millió látogatót jegyez.

Ha Alabbar valamit a fejébe vesz, akkor véghez is viszi, és ha ez nem tetszik valakinek, azzal nem törődik. „Egyszer majdnem lebontattam egy stadiont, a megbízó sejk csak mosolygott, mivel az igazi vezető szereti az értékes embereket, a vizióval megáldott embereket” – mondta Alabbar. Világszerte épületek jelzik, hogy az arab üzletember ott járt és alkotott. Az Emaar Properties tulajdonosa kifejezetten nem szereti az ízléstelen épületeket, és a véleményét nem rejti véka alá.
A Wall Street Journal amerikai napilap szerint 2013 utolsó negyedében az Emaar Properties 206 millió dollár profittal 48 százalékos növekedést ért el. A nyereség majdnem kétszer akkora volt annál, amit az elemzők előreirányoztak. A cég a sikereit az Egyesült Arab Emirátusok ingatlanpiaca erőteljes felépülésének köszönheti. A Nemzetközi Valutaalap (IMF) becslése szerint a dubaji lakások értéke tavaly 22 százalékkal emelkedett. Alabbar vállalata kitűnő eredményeket könyvelhetett el a üzletközpontok és hotelek szektorában. Az Emaar Properties-nak hosszú listája van a megvalósítandó projektumokról, és jelentős szerepet játszik 2020-ban Dubajban rendezendő világkiállítás stratégiai fejlesztési tervében.

Az egyiptomi kormány bejelentette, hogy új fővárost kívánnak felépíteni, keletre a túlnépesedett Kairótól valahol a Vörös-tengerig nyúló sivatagi részen. A rendkívül ambiciózus beruházás 45 milliárd dollárba kerülne, és öt–hét év alatt készülne el. Kairó lakossága jelenleg meghaladja a 18 millió főt, és lakosságának száma várhatóan 40 éven belül megduplázódik, ami indokolhatja a fejlesztés szükségességét. Az egyelőre név nélküli város 700 négyzetkilométeres területet foglalna el, 5 millió lakosnak, egy a Heathrow-nál is nagyobb repülőtérnek, a parlamentnek és a kormánynak, valamint 2000 iskolának és 600 egészségügyi intézménynek adna otthont. A kizárólag napenergiát használó várost a dubaji Emaar Properties építené fel.