2024. április 25., csütörtök

Rájár a rúd a dohánytermesztőkre

Az újvidéki felvásárló számlájának zárolása miatt a termelők felbontották szerződésüket – Most még súlyosabb gondokkal szembesültek

A szárított dohány átvételéről szóló megállapodásban foglaltak be nem tartása és a vállalat folyószámlájának a zárolása miatt több zentai és Bácska más településein élő dohánytermelő is úgy döntött, hogy felbontja az újvidéki Kopex vállalattal kötött szerződést, és az általuk termesztett dohány egy részét másik felvásárlónak adják el, elképzelésükbe azonban beleszólt a pénzügyi felügyelőség és a rendőrség is. Tömören így lehetne megfogalmazni az ipari növény termesztésével foglalkozó mezőgazdasági termelők kálváriáját.

A mintegy száz, Zenta, Magyarkanizsa és Zombor község területén élő termelő problémája kapcsán a minap a magyarkanizsai városházán tartottak sajtótájékoztatót.

Az érintettek tavaly Burley fajtájú dohány termesztésére és átadására kötöttek szerződést az újvidéki vállalattal, miután azonban a Kopex anyagi nehézségekkel kezdett küzdeni, a folyószámlája 2014. július 20-a és ez év március 10-e között folyamatosan zárolva volt, nem vette át a dohányt, a termelők a szerződésük felbontása mellett döntöttek – ecsetelte ügyfelei problémáját Varga Mirjana, az érintettek által felhatalmazott ügyvéd, s elmondta, hogy a termelők az illetékes minisztériumtól is segítséget kértek, amelyik ugyan megtett bizonyos lépéseket a probléma megoldása érdekében, de ez korántsem elegendő ahhoz, hogy a termelők legális úton értékesíteni tudják a mintegy 200 tonna szárított dohányt, s hogy kifizessék őket.

Az ügyvédnő rámutatott arra is, hogy a fennálló helyzetnek szociális dimenziója is van, mivel ügyfelei tavaly rengeteg pénzt és munkát beleöltek az ipari növény termesztésébe, ezért az idén képtelenek folytatni a tevékenységüket. Márpedig bejegyzett mezőgazdasági termelőkről van szó, akiknek ez az alapfoglalkozásuk.

Hangsúlyozta, hogy mindenekelőtt azt szeretnék elérni, hogy a mezőgazdasági és a pénzügyminisztérium lehetővé tegye a dohány legális úton történő eladását, mivel a termelőknél ragadt szárított dohány minősége idővel rosszabb lesz. A sajtótájékoztatón többen kifogásolták, hogy a kérdéses cég előleget sem fizetett a vele szerződésben lévő dohánytermesztőknek.

Az érintett termelők közül voltak, akik a szerződésük felbontása után a tulajdonukban lévő dohány egy részét egy másik, Bosznia-Hercegovinába szállító felvásárlónak adták el. Náluk viszont másnap fináncok és rendőrök jelentek meg, házkutatást tartottak, a náluk talált dohányt pedig lefoglalták és el is szállították. Az érintettek között van a bogarasi Zabos Erika és férje, Sándor is, akik mintegy negyed évszázada foglalkoznak az ipari növény termesztésével, sőt előttük a szüleik is több évtizeden keresztül ezzel keresték meg kenyerüket.

A bogarasi házaspárnak egészen a tavalyi évig a JTI zentai gyárával volt szerződésük, amelyik vállalattal sohasem volt különösebb problémájuk. A japán tulajdonban lévő cég azonban megszüntette a Burley felvásárlását, ezért Zabosék is kénytelenek voltak más felvásárló után nézni. Így adódott, hogy többek között az újvidéki céggel is szerződtek – mesélte Zabos Erika. Elmondta, hogy akkor kezdtek el aggódni, amikor az interneten keresztül kiderítették, hogy a vállalat számlája zárolva van. Kezdetben még bíztak ugyan abban, hogy rendeződik a vállalat helyzete, s együtt tudnak dolgozni, de amikor a céget is zárolták, és letartóztatások is történtek, akkor kezdtek el tanakodni azon, hogy mit kellene tenni.

Ez év elején ügyvédhez fordultak, és a termelőket is összehívták. Ekkor mindenki eldöntötte, hogy

csatlakozik-e hozzájuk, vagy megkockáztatja, hogy fizetség nélkül adja át a dohányát.

– Mi elindultunk ezen az úton, és tovább is szeretnénk haladni – jegyezte meg a termelő, hozzáfűzve, hogy nagyon sok akadályba ütköznek. Függetlenül attól, hogy minden szükséges papírt beszereztek, és az első két, dohánnyal felpakolt teherautó meg is érkezett Boszniába, néhány családnál másnap rendőrségi kísérettel pénzügyőrök jelentek meg házkutatási paranccsal, s őrizetbe vették őket. Több alkalommal ki is hallgatták őket. Arra voltak kíváncsiak, hogy kinek adták el a dohányt, s miért feketén adtak túl rajta.

– Csupán azt nem tudták, vagy nem is akarták tudni, hogy mi a Kopexszel kötött szerződésünket megszüntettük. Az, aki minket feljelentett, nem mondta el a rendőröknek, hogy felbontottuk a megállapodást – ecsetelte kálváriájukat a termelő, aki elmondta, hogy az összes papírjukat elvették, a dohányukat pedig lefoglalták, s néhány nap múlva el is szállították.

– Nem tudni, hogy mi lesz vele, mi jelenleg a bírósági döntésre várunk – jegyezte meg Erika. Hozzátette, hogy ők és a többi termelő is legálisan s persze pénzért szándékozza eladni a dohányt, nem pedig azért, hogy mások jól járjanak.

A bogarasi termelő elmondta azt is, hogy a tartalékaikat is belefektették a termelésbe, ezért nem tudják újrakezdeni a dohánytermesztést.

– Évek óta számos család él ebből a pénzből, ugyanis a dohánytermesztés nagyon sok fizikai munkát igényel – jegyezte végül meg Erika.

A témával kapcsolatban telefonon meg szerettük volna kérdezni a vállalat illetékeseit is, de a titkárnőjüktől azt a választ kaptuk, hogy igazgatójuk egy találkozón van, ezért nem tudjuk elérni őt.