2024. április 19., péntek
EU-csúcs

Athén ígéretet tett a reformelképzelések előterjesztésére

Görögország pénteken ígéretet tett arra, hogy felgyorsítja a neki szánt pénzügyi mentőcsomag feltételének tekintett intézkedések megvalósítását, és a következő napokban eurózónabeli partnerei elé terjeszti reformelképzeléseinek teljes, részleteket is tartalmazó listáját – közölte Angela Merkel német kancellár.

Előzőleg diplomáciai források már beszámoltak arról, hogy közeledtek az álláspontok a hajnalba nyúlt brüsszeli külön egyeztetésen, amelyet az EU-csúcstalálkozó egyes résztvevői a csütörtök esti plenáris tanácskozás után szűkebb körben tartottak a görög hitelválságról. A megbeszélésen Angela Merkel mellett François Hollande francia államfő, Donald Tusk, az EU-országok állam-, illetve kormányfőit tömörítő testületnek, az Európai Tanácsnak (ET) az elnöke, Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság (EB) elnöke, Jeroen Dijsselbloem, az eurócsoport elnöke, valamint Mario Draghi, az Európai Központi Bank elnöke igyekezett dűlőre jutni Alekszisz Ciprasz görög kormányfővel.

Merkel a tárgyalásokat követően közölte, hogy az euróövezet pénzügyminiszterei hamarosan összeülnek, és áttekintik a görögök reformterveket, de nem volt hajlandó határidőt megfogalmazni azzal kapcsolatban, hogy mennyi időn belül kaphatja meg Athén a pénzügyi támogatás újabb részletét. Ez a görög reformjavaslatok pozitív értékelésétől függ – mondta Merkel

Ciprasz a találkozó után azt közölte, a korábbinál derűlátóbb lett, mert minden résztvevő megerősítette, hogy megteszi a tőle telhetőt annak érdekében, hogy segítsen hazájának felülemelkedni a pénzügyi nehézségeken.


A szankciók sorsa a minszki megállapodástól függ

Az Oroszországgal szemben bevezetett uniós szankciók sorsa világosan kapcsolódik az ukrán válság megoldását szolgálni hivatott minszki megállapodás teljes megvalósításához – közölte az ET elnöke, a tagállami vezetők tanácskozásának első napja után. „A közös szándék nagyon-nagyon világos: a szankciókat mindaddig fenn kell tartani, amíg a minszki megállapodás maradéktalanul meg nem valósul” – mondta Donald Tusk a német kancellárral és a francia elnökkel folytatott külön megbeszéléseket követően. Hozzátette, hogy az ET kész további lépéseket is tenni, ha a helyzet úgy kívánja. A nyáron lejáró szankciók esetleges meghosszabbításáról az uniós intézmények a következő hónapok során határoznak.