2024. április 25., csütörtök

Ki fékezi a Kamenica 2 felszerelését?

A Tartományi Képviselőház a közbeszerzési pályázatok során tapasztalt problémákat vitatta meg

Február elején már harmadik alkalommal fagyasztották be a Kamenica 2-es kórházkomplexum radiológiai osztályának felszerelésére irányuló pályázatot. A nyilvánosságot arról tájékoztatta a Tartományi Nagyberuházási Igazgatóság egy közleményben, hogy ez alkalommal is ugyanabból az okból jutottak zsákutcába, mint már korábban kétszer: a köztársasági közbeszerzési pályázati jogok védelmével foglalkozó bizottsághoz intézett panaszok miatt. Ezen panaszokat a Max team ajánlattevő vállalat és a nagybecskereki Korrupcióellenes Egyesület tették az említett testületnél. A Vajdasági Onkológiai Intézet és a Vajdasági Tüdőgondozó Intézet felszerelésének közbeszerzési pályázatai 2014-ben indultak, de valamennyi sikertelenül végződött. A cél az volt, hogy a rosszindulatú daganatos megbetegedések kezelésére szolgáló úgynevezett lineáris akcelerátoroknak és a hozzájuk tartozó műszereknek a vásárlását lebonyolítsák.

A vitában részt vettek az érintett egészségügyi intézmények vezetői, a kormány képviselői is (Fotó: Ótos András)

A vitában részt vettek az érintett egészségügyi intézmények vezetői, a kormány képviselői is (Fotó: Ótos András)

A Vajdaságban ellenzéki pártként tevékenykedő Szerb Haladó Párt beterjesztette, hogy a Tartományi Képviselőház soron következő ülésén vitassák meg a közbeszerzések kérdésék, mert úgy vélik, hogy a folyamat során mulasztásokat követtek el a tartományi adminisztráció képviselői. A napirendi pont a parlament pénteki ülésén került terítékre, a vitában részt vettek az érintett egészségügyi intézmények vezetői, a kormány képviselői is.

Predrag Matejin, az SZHP tartományi frakcióvezetője az ülésen tartott bevezető felszólalásában és az újságíróknak adott nyilatkozatában is elmondta, hogy a szakma képviselői számára teljesen világos, hogy „valami nem volt rendben az eddigi közbeszerzések folyamán”, szerinte erről tanúskodik az is, hogy a haladók észrevételeit a képviselőház ülése előtt egy szavazatos többséggel elfogadta a parlament egészségügyi bizottsága.

Arra az újságírói kérdésre, hogy mi alapján gondolják a haladók, mulasztások történtek a közbeszerzések során, Matejin elmondta, hogy az ajánlattevők folytonos panaszai alapján vonták le ezt a következtetést. Az illetékes bizottság is azon az állásponton volt, közölte Matejin, hogy egyes jelentkező cégeket a tartomány favorizált a közbeszerzési pályázaton. Véleményének adott hangot, hogy a tartományi vezetőség elégtelenre vizsgázott az egészségügyi kérdések rendezése terén.

(NEM) POLITIKAI KÉRDÉS

Nebojša Malenković, a Tartományi Nagyberuházási Igazgatóság vezetője azzal válaszolt a vádakra, hogy az elmúlt években mintegy 7,5 milliárd dinárt költöttek el kórházak, egészségházak korszerűsítésére, felújítására. Mint mondta, a kamenicai kórházkomplexum felszerelését és a közbeszerzési pályázatok sikerét éppen az érvényben lévő közbeszerzésről szóló törvény akadályozza meg, mely lehetőséget ad az ajánlattevőknek arra, hogy szabotálják a folyamatot állandó panasztevésekkel. Hozzátette: a törvény sajnos nem különbözteti meg a fontos gyógyászati berendezések beszerzését az irodafelszerelésekétől, a kettőt pedig össze sem lehet hasonlítani. A köztársasági hatalom is megtesz mindent az ügy sikeres lezárásának elodázásáért, mert előfordult, hogy harminc nap helyett 106 napjába tellett az illetékes bizottságnak a panaszokkal kapcsolatos vélemény megfogalmazása – jegyezte meg. Feltette a kérdést, hogy ki nem tartja be az elmondottak fényében a törvényt. Vesna Kopitović egészségügyi titkár is arra fektette a hangsúlyt, hogy a tartomány a törvényes határidőknél jóval tovább vár minden alkalommal a belgrádi válaszra, egy levél 26 nap alatt érkezik meg, egy vélemény pedig 106 nap alatt, közölte. Azt mondta, annak a problémának, hogy a vajdasági polgárok számára nem áll rendelkezésre elegendő sugárkezelést nyújtó berendezés, nem lenne szabad politikai kérdéssé válnia.

MÓDOSÍTANI KELL A JOGSZABÁLYT

Újhelyi Ákos, a Vajdasági Magyar Szövetség képviselője rámutatott arra, hogy több mint 1600 beteg vár a különböző gyógykezelésekre, ez a várakozási idő pedig sokszor hat hónapnál is hosszabb. A VMSZ-frakció szerint indítványozni kell a közbeszerzési törvény módosítását, mely jelenleg lehetőséget ad az eljárások lassítására. Mint mondta, Vajdaságnak két kiöregedett sugárkezelési berendezése van Kamenicán, további háromra lenne szükség, melyet azonban az említett jogszabály miatt nagyon nehéz lesz megvásárolni.

A Demokrata Párt előterjesztette az ülésen saját záradékpontjait, melyeket azonban a szavazás előtt visszavont az ellenzéki képviselők tiltakozását követően, a parlament ügyvitele nem ismeri fel ugyanis kellőképpen azokat a helyzeteket, amelyekben egy bizonyos záradék mellett időközben felkínálnak egy újat. Az ellenzék a napirendi pontok bővítéseként értelmezte az új javaslatot, amelyre azonban magán az ülésen már nincs lehetőség. Az SZHP közbeszerzési mulasztásokat megállapító záradékáról szavaztak így végül csupán a képviselők, elutasították azt.