2024. április 25., csütörtök
ÜLÉSEZIK A TARTOMÁNYI PARLAMENT

A közbeszerzési visszaéléseket vitatják meg

A Tartományi Képviselőház mai ülésén vitatja meg a Vajdaságban ellenzéki pártnak számító Szerb Haladó Párt által beterjesztett észrevételek javaslatait, melyek a Vajdasági Onkológiai Intézet és a Vajdasági Tüdőgondozó Intézet felszerelésének beszerzésére vonatkoznak. A haladók szerint mulasztásokat követtek el ezeknek a berendezéseknek a szavatolása, a közbeszerzési pályázat lefolytatása során, s ennek következtében az egész folyamat szabályossága megkérdőjelezhető. A folyamatban az említett két egészségügyi intézmény mellett a Tartományi Nagyberuházási Igazgatóság vett még részt.

Mint ismeretes, február elején immár harmadik alkalommal semmisítették meg a Kamenica 2-es kórházkomplexum radiológiai osztályának felszerelésére irányuló pályázatot. A nagyberuházási igazgatóság közleménye szerint ez alkalommal is ugyanabból az okból szüntették meg a pályázati folyamatot, mint már korábban kétszer: a köztársasági közbeszerzési pályázati jogok védelmével foglalkozó bizottsághoz intézett panaszok miatt. Ezen panaszokat a Max team ajánlattevő vállalat és a nagybecskereki Korrupcióellenes Egyesület tették az említett testületnél.

Az első közbeszerzési pályázatot még a Tartományi Nagyberuházási Alapnak nevezett vajdasági intézmény hirdette meg 2014 júniusában, de augusztusban már ezt a pályázatot is leállították, mert reklamációk érkeztek az említett illetékes köztársasági bizottsághoz. A tavaly óta húzódó folyamat egyébként egy a rosszindulatú daganatos megbetegedések kezelésére szolgáló úgynevezett lineáris akcelerátornak és a hozzá tartozó műszereknek a beszerzésére vonatkozik, mely lehetővé tenné a sugárkezelések időben történő elvégzését.

A Tartományi Képviselőház ezen a héten kedden már tartott egy ülést, melyen Vajdaság hagyományosnak nevezett, 1848-ban meghirdetett szimbólumainak alkalmazását vitatták meg, majd vetették el a képviselők a Demokrata Párt és az Új Demokrata Párt tartózkodó szavazása és a Vajdasági Szociáldemokrata Liga ellenszavazatai mellett.