2024. április 19., péntek

Vagyonnak se szeri, se száma

Miközben a nép és vele együtt az ország szemmel láthatóan szegényedik, aligha jutna bárkinek eszébe, hogy az állam olyan „gazdag”, hogy tulajdonképpen fogalma sincs arról, mi van a tulajdonában. Az állami vagyonkezelő igazgatóság ilyen vonatkozású nyilvántartása ugyanis meglehetősen hézagos. Ennek ellenére annyi bizonyos, hogy csupán a mezőgazdasági, erdészeti és az építési területet illetően legalább 72 milliárd dinár a vagyon értéke. Ez azonban csak töredéke annak, amennyivel a kormány gazdálkodhat. Van ugyanis hetvenegy üresen álló lakás, de az illetékes bizottság eddig csak 44 esetében döntött bérbe adásáról. Hasonló a helyzet az üzlethelyiségekkel és az irodákkal is. Az előbbiekből csak a fővárosban 165 található. Ezek közül igen sokat magánszemélyek bérelnek, mivel a szóban forgó bizottság úgy látta ésszerűnek, ha a bérleti díjon keresztül a költségvetés némi pénzhez juthat. Az a gond azonban, hogy a bérlők egy része jószerivel kezdettől fogva hanyagolja a díj befizetését, vagyis ingyen használja ezeket a helyiségeket. Az illetékes szolgálat pedig szinte semmit sem tesz az adósság behajtása érdekében.

Ugyanakkor a egyes minisztériumoknak több helyen is vannak irodáik, és ez csak nehezíti a munka összehangolását, arról nem is szólva, hogy nem egy esetben magánszemélyektől bérelnek ügyviteli helyiségeket. Nem nehéz elképzelni, hogy milyen áron, hiszen a bérbe adók abból indulnak ki (nem ritkán teljes joggal), hogy az állami szolgálatok a költségvetésből kapják a pénzt, tehát „illik” őket alaposan „megvágni”.

Szó volt arról is, hogy a teljes kormányapparátust az úgynevezett Szerbia Palotába költöztetik, de a vizsgálódások során kiderítették, hogy ez a létesítmény nem felel meg a követelményeknek és a szükségleteknek, mivel (a szocializmusban történt) építésekor arra törekedtek, hogy hatalmas és luxusfelszerelésű kabinetek legyenek, amelyekre – a mostani hatalomtartók szerint – egyáltalán nincs szükség, és a minisztériumi szolgálatoknak a sokkal szerényebb körülmények is megfelelnek.

Egyes hozzáértők és a helyzet ismerői meg vannak győződve arról, hogy a szóban forgó palotában bőven elférnének a minisztériumok, ha a szakszolgálatok létszámát a valóban szükséges szintre csökkentenék. Ez lényegében azt is jelent(he)ti, hogy megfeleznék. A mai (koalíciós) helyzetben azonban gyermeteg dolog volna ilyesmit akár csak elképzelni.

Mivel a hiányos nyilvántartás szerint is, az állami vagyonnak se szeri, se száma, és használata igencsak ésszerűtlen, ezért munkacsoportot hoztak létre, amely belátható(?) időn belül javaslatot készít a probléma megoldására.

Régi igazság a politikában, hogyha egy kérdést nem akarsz megoldani, alakíts bizottságot.