2024. április 24., szerda

Mint a XIX. században

A Pancsova–Nagybecskerek–Nagykikinda–Szabadka vasútvonal felújításának lehetőségeiről tárgyaltak Nagybecskereken

A vajdasági vasúti forgalom újjáélesztése „örökzöld téma”, hiszen az utóbbi években számtalanszor tárgyaltak róla, az előrelépés helyett azonban folytatódott a vasúti hálózat leépítése.

A szomorú valóság (Fotó: Kecskés István)

A szomorú valóság (Fotó: Kecskés István)

Jelenleg csak három vasútvonal van elfogadható állapotban: Szabadkától Gombosig, Gombostól Hódságon át Újvidékig és Versectől Pancsováig. A fenti adatot Nenad Kecman, a Szerbiai Vasutak közvállalat végrehajtó igazgatója közölte tegnap Nagybecskereken, ahol a három bánáti körzet vezetőjével tárgyalt a régió vasúti hálózatának felújításáról. Mint hangsúlyozta: Nagybecskerek és Nagykikinda is a Pancsova–Szabadka magisztrális vasútvonal mentén fekszik, amely a XIX. században épült, és utoljára 1935-ben újítottak fel. Az igazgató szavai szerint így nem is csoda, hogy katasztrofális állapotban van. Pedig az utasforgalom és a gazdaság szempontjából is jóval nagyobbak az igények. Ugyancsak gondba ejtő a Nagybecskerek–Újvidék közötti vasútvonal állapota is.
Vajdaságnak volt a XIX. században a legsűrűbb vasúti hálózata Európában. A statisztika szerint abban az időben ezer lakosra kilenc kilométernyi vasútvonal jutott. A Nagykikinda–Nagybecskerek közötti, 70 kilométeres szakaszon az első gőzmozdony (130 évvel ezelőtt) 30–50 km-es sebességgel haladt. A bánáti vasúti szerelvények átlagos sebessége napjainkban 30–80 km. A vasúti váltókat ma is kézzel kezelik, akárcsak a sorompókat. Akár szerencsének is mondható, hogy a járatok megritkultak, jobban mondva: alig vannak.

(Fotó: Kecskés István)

(Fotó: Kecskés István)

A helyzet javítása céljából a Szerbiai Vasutak képviselői a napokban a tartományi gazdasági titkárság illetékeseivel tárgyaltak. Nyilvánvaló, hogy a vasút önerőből – az állam és az önkormányzatok hathatós támogatása nélkül – képtelen talpra állni. Az első lépés a mintegy kétszáz km hosszúságú Pancsova–Nagybecskerek–Nagykikinda–Szabadka vasútvonal felújítása lehetne. Ennek tervdokumentációját a tartomány finanszírozná, és ha sikerülne időben biztosítani a munkálatok pénzelését – elsősorban az IPA alapból és állami támogatásból –, akkor a felújítás a jövő év második felében megkezdődhetne.

Ahogy a tegnapi megbeszélésen elhangzott, nem csak az utasforgalmat kell biztonságosabbá és gyorsabbá tenni, hanem a veszélyes anyagok vasúton való szállítását is. Ugyanis a pancsovai Vegyi Művek létesítményei Pancsován kívül Eleméren és Nagykikindán vannak. Több konkrét javaslat is elhangzott, mint például annak lehetősége, hogy Nagybecskereken iskoláztassanak kádereket a vasút szükségleteire. A másik javaslat pedig az volt, hogy a régi Šinvoz (sorsára hagyott) épületében kapjon helyet a vasúti szerelvények felújítását szolgáló műhely.