2024. április 19., péntek

Jubilál a VMDK

A párt vezetői sajtótájékoztatón közölték véleményüket Vajdaság hagyományos jelképeiről, valamint ismertették az MNT 5. rendes ülésére benyújtott indítványukat

A Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége üdvözli, hogy a vajdasági képviselőház nem fogadta el a Vajdaság hagyományos jelképeiről szóló, történelmileg vitatható javaslatot, amivel a VMSZ és a tartományi képviselőház elnöke politikai mesterkedés révén a magyar közösségi érdekek elé kívánta helyezni a koalíciós partnernek való megfelelést – ezt állította Csonka Áron, a VMDK elnöke a párt Óbecsén megtartott tegnapi sajtótájékoztatóján. Csonka azt is hozzátette: a jelképek elfogadása azt üzente volna, hogy a magyarság önkéntesen hozzájárul az önfeladáshoz és a történelem meghamisításához.

Tari István, a Magyar Nemzeti Tanács tagja az MNT 5. rendes ülése kapcsán arról beszélt, hogy a VMDK sürgősségi indítványban kérte az MNT ösztöndíjasai szerződésének a módosítására vonatkozó határozat napirendre tűzését, ami nem történt meg. Tari szerint az ösztöndíjasok nem kapják meg maradéktalanul a számukra megítélt ösztöndíjakat, ezért javasolta volna a VMDK azt, hogy az ösztöndíj dinárban kifejezett nagyságát a Szerbiai Nemzeti Banknak az ösztöndíj folyósítása napján érvényes középárfolyam alapján határozzák meg. Tari ezúttal is fontosnak tartotta kiemelni, hogy az átláthatóság érdekében az MNT Végrehajtó Bizottsága által meghozott jogi aktusokat meg kellene jelentetni az MNT hivatalos honlapján, sőt szorgalmazta egy nyomtatott hivatalos lap kiadását is.

Csonka Áron arról is beszámolt, hogy a VMDK megkapta Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter válaszát a VMDK azon kezdeményezésére, hogy a röszkei határátkelő és az autópálya első szegedi lejárata közti útszakasz használata díjmentes legyen – válaszában a miniszter sajnálattal közölte: jelenleg nem lehetséges a rendelet módosítása. Csonka bejelentette azt is, hogy a 25 éves fennállását ünneplő VMDK március 27-én Óbecsén díszülésen emlékezik meg a jeles jubileumról.