2024. április 19., péntek

„Ha fizetéscsökkentés lesz, oktatás nem lesz"

Dragan Matijević, a Tanügyi Dolgozók Szakszervezeti Uniója elnöke úgy nyilatkozott, szakszervezete szigorít a sztrájkon.

Hangsúlyozta, amennyiben a tanügyi dolgozók februári fizetését lecsökkentik, azért mert részt vettek a sztrájkban, március 23-án egy napos munkabeszüntetést tartanak. Hozzátette, a szakszervezet csütörtökön átiratot küld az oktatásügyi minisztériumba, melyben emlékeztetnek, hogy nincs törvényes alapja a fizetéscsökkentésnek. Matijević figyelmeztet, amennyiben sor kerül a jövedelmek csökkentésére, akkor be fogják perelni azokat az iskolaigazgatókat, akik az előző átirat értelmében követelték a tanügyben dolgozó sztrájkolók fizetésének csökkentését. 

A Tanügyi Dolgozók Szakszervezeti Uniója és a Tanügyben Dolgozók Szerbiai Szakszervezete a keddi nagy belgrádi utcai felvonulás ellenére sem tudott megállapodásra jutni az oktatási minisztériummal, így e két szakszervezet úgy döntött, folytatja a tüntetést, vagyis az e szakszervezetekhez tartozó pedagógusok továbbra is harminc perces órákat tartanak, nem tartanak szakköröket, illetve az érettségire való felkészítést sem tartják meg.