2024. március 29., péntek

A hatalom miatt távozik az újságíró

– Attól a pillanattól kezdve, hogy műsoromba vendégül hívtam Olja Bećkovićot, a B92 Utisak nedelje (A hét benyomása) című műsorának műsorvezetőjét, a hatalom részéről senki sem volt hajlandó a műsoromban részt venni, ezt pedig bojkottnak fogtam fel, nyilatkozta a Danas napilapnak Danica Vučenić újságíró, a Vajdasági Rádió és Televízió politikai műsorvezetője. Szavai szerint mivel a Szerb Haladó Párt egyetlen tagja sem kívánt részt venni a „Jedan na jedan” (szabad fordításban: Szemtől szemben) című műsorában és nem tudott a nézők nevében egy közszolgálati adón a nyilvánosság számára fontos kérdéseket feltenni, ráeszmélt, hogy „egyoldalú tájékoztatásra kényszerítették”, ezért úgy döntött, hogy otthagyja az újságírói pályát.

– Mindig arra törekedtem, hogy professzionálisan végezzem el a munkám, minden vendégemet egyenrangúan kezeltem, erre pedig egyoldalúságba kényszerítettek. Ebben inkább nem veszek részt, ezért távozok – mondta Vučenić.

A Vajdasági Független Újságírók Egyesületének (NDNV) közleménye szerint azzal, hogy Danica Vučenić elhagyja az újságírói pályát, óriási veszteség éri a szakmát.

– A Szerb Haladó Párt azon döntése, hogy bojkottálja Vučenić „Jedan na jedan” műsorát ellehetetlenítette az újságíró munkáját és közvetlenül befolyásolta az újságírói pálya – reméljük csak ideiglenes – elhagyásában – áll a közleményben.

Az újságírói szervezet szerint a Szerb Haladó Párt bebizonyította, hogy számukra csak azok az újságírók felelnek meg, akik kiszolgálják „személyes és pártügyi érdekeiket”, azok az újságírók pedig, akik professzionálisan végzik hivatásukat, „legyőzendő ellenségek”.

Zoran Babić, az SZHP parlamenti frakcióvezetője azonban tagadja, hogy pártja bojkottálta volna az újságíró műsorát.

– Egyáltalán nem bojkottáltuk a műsort. Sőt, igen nagyra tartom az újságírót, és amikor a műsorában vendégeskedtem, minden pillanatát élveztem a köztünk lezajló szócsatának – hangsúlyozta Babić, majd hozzátette, tavaly három alkalommal is vendégeskedett a műsorban.

Mint megjegyezte, az SZHP az ellenzéki idejében megtanulta tisztelni a sajtót és a sajtószabadságot, ugyanis 2012-ig a közszolgálati adók gyakorlatilag elérhetetlenek voltak számukra.