2024. április 23., kedd

„A politikus bármire képes”

Aleksandar Vučić: Nem adom Gašićot és Lončart

Aleksandar Vučić kormányfő kedden arról biztosította a közvéleményt, hogy a pénteken történt helikopter-balesethez vezető körülményeket szakszerűen vizsgálják ki és a nyomozás eredményét hamarosan közzéteszik. A miniszterelnöknek saját elmondása szerint nincsen értesülése arról, hogy pénteken először a Belügyminisztériumtól kértek segítséget, hogy egy rendőrhelikopter induljon a Novi Pazar-i kisbabaért, a minisztérium illetékesei viszont a kedvezőtlen időjárási viszonyokra hivatkozva elutasították a kérést.

– Magamra vállalom a felelősséget, csak előbb közölje velem valaki, hogy miért is kell pontosan felelősséget vállalnom. Senki nem kérdezett, hogy a helikopter a csecsemő mentésére induljon-e, ugyanakkor ha megtették volna, biztosan azt mondtam volna, hogy induljanak útnak – taglalta Vučić.

Az állításokkal kapcsolatban, hogy a helikopternek azért kellett mindenféleképpen a belgrádi repülőtéren leszállnia, mert ott Bratislav Gašić védelmi és Zlatibor Lončar egészségügyi miniszterek is megjelentek, Vučić közölte: nem érti ezeket a vádakat. Amikor Velimir Ilić és Tomislav Nikolić bizonyos helyzetekben nem jelentek meg bizonyos helyeken, akkor az újságírók amiatt tiltakoztak, most viszont az a probléma, hogy a miniszterek ott voltak valahol, érvelt Vučić.

A szerb miniszterelnök hétfőn este még egyértelműbben fogalmazott az újságíróknak Gašić és Lončar esetleges felelősségével kapcsolatban. Vučić értékelése szerint a két miniszter ellen hajtóvadászat van folyamatban, pedig azok ketten „csupán egy gyermekéletet próbáltak megmenteni”. „Nem adom Gašićot és Lončart!”– nyomatékosította Vučić.

Mint ismeretes, a Szerbiai Hadsereg Mi-17 típusú helikoptere, amely egy ötnapos Novi Pazar-i beteg csecsemőt szállított Belgrádba, pénteken éjfél után zuhant le a belgrádi Nikola Tesla repülőtér közelében. A zuhanást senki nem élte túl, heten – a Szerbiai Hadsereg négy munkatársa, két Novi Pazar-i orvos és a kisbaba – veszítették életüket. A helikopter legénysége azért indult a baba mentésére, mert a csecsemőt Novi Pazarból Kragujevacra szállító mentőautó útját sziklaomlás zárta el az Ibari közúton. A helikopter valamikor este nyolc óra után indult Belgrádból Raškára, ott átvették a kisbabát, majd tíz óra előtt visszaindult a fővárosba. Nagyjából Mladenovac felett drasztikusan megromlottak az egyébként is kedvezőtlen időjárási viszonyok. A helikopter kétszer is megpróbált leszállni a Nikola Tesla repülőtéren, majd végül a harmadik kísérlet zuhanással végződött. A helikopter nagyon sokáig körözött a repülőtér és környéke felett.

KOMOLY BOTRÁNY

A helikopter-baleset kapcsán egyre több katonai elemző fejti ki véleményét. Aleksandar Radić felfoghatatlannak tartja, hogy a pénteken jellemző időjárási viszonyok ellenére bárki is utasítást adott a helikopter felszállására. Azzal kapcsolatban, hogy ki hozhatta meg mégis a döntést, hogy a rossz látási viszonyok ellenére helikopterrel próbálják kimenteni a csecsemőt, Radić közölte: ami a felszerelést és az oktatást illeti, a szerbiai katonai légiflotta tekintetében nagyok a hiányosságok.

– Ami pedig a politikusokat illeti, ők biztosan bármire képesek lennének, számukra semmi sem szent, ha arról van szó, hogy a televízióban szerepelhetnek. Persze a balesethez vezető körülményeket csak a vizsgálat lezárását követően tudjuk meg és akkor elemezhetjük, ugyanakkor az is biztos, hogy soha nem beszélhetünk egyetlen okról. Ez egy rendkívül összetett időjárási viszonyok közepette végrehajtott bevetés volt. Azt sem tartom kizártnak, hogy az ügy végül súlyos botránnyá növi ki magát – magyarázta Radić.

Sreto Malinović nyugalmazott tábornok értékelése szerint a két megalakított bizottság mellé még egy bizottságot össze kellene hívni, hogy az is kivizsgálja a balesethez vezető körülményeket. Csakis így lehetne eloszlatni az eset kapcsán felmerült gyanút és találgatásokat, érvelt Malinović, aki pilótaként korábban magas rangú tisztségviselője volt a Szerbiai Hadsereg légierőjének.

– A miniszterelnöknek és a köztársasági elnöknek kellene megalakítaniuk a bizottságot, amely azokon a szinteken állapítaná meg az esetleges felelősséget, amely szintekig vizsgálata során az eddig megalakított két bizottság nem juthat el – magyarázta Malinović, majd válaszolva az újságírói kérdésre, hogy pontosan mely szintekre gondol, közölte: a védelmi miniszterre és a hadsereg vezérkari főnökére.

Malinović értékelése szerint a helikopter legénysége úgy mérte fel a meteorológiai és a műszaki feltételeket, hogy útnak indulhatnak.

– Azt is biztosnak tartom, hogy bizonyos nem katonai körökből nyomást gyakoroltak rájuk, annak érdekében, hogy ezek a nem katonai körök később pozitív fényben tüntethessék fel magukat – fogalmazott Malinović.

Ljubodrag Stojadinović katonai elemző még hétfőn értékelte a balesetet, mondván, hogy az illetékesek első nyilatkozatai szinte egyetlen nyitott kérdésre sem adtak választ. Hatalmas tragédiáról van szó, a közvéleménynek jogában áll minden részletről – amelyek némelyike feltehetőleg bizarr lesz – értesülnie, fogalmazott Stojadinović.

VOLT ELEGENDŐ OXIGÉN”

Az elmúlt napokban több belgrádi napilapban és internetes hírportálon is olyan állítások láttak napvilágot, hogy a kisbabát szállító helikoptert inkább Kraljevóba, vagy Kragujevacra kellett volna irányítani, ugyanakkor azért esett mégis a döntés a belgrádi Nikola Tesla repülőtérre, mert Lončar egészségügyi miniszter újságírók kíséretében ott várta a gyermeket. Azt, hogy Belgrádban és felette mennyire kedvezőtlenek voltak az időjárási viszonyok, az is bizonyítja, hogy a szóban forgó időszakban az utasszállító repülőgépeket szinte egytől egyig Temesvárra irányították át.

Predrag Bandić tábornok elmondása szerint Kragujevacon nem lett volna megfelelő hely a helikopter leszállásához.

– Nem voltunk benne biztosak, hogy a kragujevaci Klinikai Központban leszállhatott volna-e a helikopter. Ezért döntöttünk úgy, hogy a belgrádi reptér a lehető legjobb és legbiztonságosabb hely, főleg a rossz időjárási viszonyok miatt – nyilatkozta Bandić.

A péntek óta napvilágot látott tudósításokból arról is értesülhettünk, hogy a kisbabát állítólag azért nem lehetett alternatív úton mentőautóval Kragujevacra, vagy akár Kraljevóba szállítani, mert a mentőautóban nem állt rendelkezésre elegendő oxigén a csecsemő lélegeztetésére. Ezt az állítást Mirsad Đerlek, a Novi Pazari-i Közkórház igazgatója cáfolta. A mentőautóban annyi oxigén állt rendelkezésre, hogy a kisbabát akár Szabadkáig is el lehetett volna szállítani, állítja az igazgató.

A balesetben életüket vesztő Novi Pazar-i orvosok tiszteletére megtartott kommemoráció egyik legmeghatóbb beszédét a sajtójelentések szerint dr. Nermin Duštinac fogalmazta meg.

– Az országban, ahol fontosabb az, hogy hol száll le egy helikopter, és nem az, hogy leszáll-e egyáltalán, még mindig vannak olyan emberek, akik az emberségesség nevében hajlandóak életüket adni – emelte ki Duštinac.