2024. április 24., szerda

Ismét „csak” nyolc órás az út

Felújítják a Belgrád–Bar vasútvonalat

Az év végéig megkezdődnek a Belgrád–Bar vasútvonal felújítási munkálatai, a projektumot a kormány orosz kölcsönből fogja finanszírozni, az erre szánt összeg 200 millió dollár – jelentette be a minap Zorana Mihajlović közlekedésügyi miniszter az említett vonal Valjevo és Lastra települések közötti szakaszán tett látogatása során.

Mint a tárcavezető kifejtette, a projektum keretében összesen 200 kilométernyi vasutat újítanak fel, a munkálatok egy évet vesznek igénybe.

– A munkálatok a 2015-ös év utolsó negyedében kezdődni. Az a cél, hogy ismét nyolc órát utazzunk a montenegrói tengerpartig, mint valamikor – magyarázta Mihajlović, aki azt is kifejtette, hogy a tervezet megvalósítása után a vonatok eddigi 40 km/órás átlagsebessége 80–100 kilométerre fog növekedni.

A tárcavezető azt is elmondta, hogy a Valjevo–Lastra szakaszon már sikerült helyreállítani a tavaly májusban keletkezett árvízkárokat, minderre 80 millió dinárt fordított a kormány. Mint kifejtette, a Szerbiai Vasutak közválallat a károk miatt csaknem egymilliárd dináros bevételtől esett el , hiszen hosszú ideig szünetelt az áru- és utasforgalom ezen az útvonalon.

A látogatás során a miniszter arról is beszélt, hogy a Belgrád–Budapest vasútvonal felújításán is dolgoznak az illetékesek, és nemsokára új vonatok közlekednek a szerbiai vasutakon.

Végül Mihajlović a Szerbiai Vasutak közvállalat szerkezetátalakításáról is beszélt. Elmondta, hogy négy kisebb vállalatra osztják a céget, és ezzel megkezdődik anyagi helyzetének rendezése. Ennek kapcsán kifejtette, hogy sosem esett szó a vasúti közvállalat magánosításáról, csupán átalakításáról, ám az elmúlt tíz évben az illetékesek e téren sajnos semmit sem tettek. Mint megjegyezte, több projektum, mint a bári vasútvonal felújítása, éppen a szóban forgó egy évtizede tartó stagnálás miatt állt le.