2024. március 29., péntek
TENISZ

Jelena volt a nap meglepetése

A hétfőről keddre virradó éjjel Indian Wellsben fellépő három szerbiai teniszező közül kettő maradt versenyben. A férfiaknál a címvédő Novak Đoković jutott be a nyolcadöntőbe, a nők mezőnyében Jelena Janković folytathatja a legjobb 16 között, Ana Ivanović pedig ismételten kiábrándította népes szurkolótáborát. Megítélésünk szerint Jelenáé a nap legnagyobb meglepetése, hisz eleve semmiképpen sem számíthatott sikerre az Australian Open elődöntőse, a 20 éves amerikai Madison Keys ellen, s volt még hét eredmény, amely nem a fogadóirodák prognózisa szerint alakult.

Đoković gyöngébb teljesítményt nyújtott a spanyol Albert Ramos elleni meccsen, mint a Bagdatisszal szembeni nyitányon. A szerb kétszer is elveszítette az adogatást, ám volt annyira jó, hogy ennél többször nyerje el vetélytársa kezdőütését. Az adogatáson kívül nem működött kellő szinten a többi ütés sem, így Novak sokkal több önhibát vétett, mint amennyi nyertes ütése volt. Magyarázatként kijelentette, hogy elégedetlen, de a győzelem mégis győzelem, és azon lesz, hogy ma a negyeddöntőért többet mutasson a hórihorgas amerikai szervakirály John Isner ellen, akivel 5:2 a mérlege. Legutóbb pontosan egy éve ugyancsak Indian Wellsben játszottak, s az elődöntő meccsét Đoković három játszmában nyerte. Isner 2012-ben nyert Indian Wellsben és 2013-ban Cincinnatiban. Ha az amerikainak megindul az adogatás, Đokovićra nehéz percek várnak, ugyanúgy, mint januárban történt, amikor Ivo Karlovićtól veszített.

Andy Murray és Kej Nisikori egy-egy játszmát adott le a 3. fordulóban, de egyikük továbbjutása sem forgott veszélyben. Az esélyességet viszont nem igazolták David Ferrer, Ernests Gulbis és Juan Monaco, noha elképzelhető volt, hogy veszíthetnek. A kiszámíthatatlan Gulbist a francia Adrian Mannarino győzte le, a spanyolt és argentint pedig fiatal ausztrál küldte a lelátóra. Bernard Tomić és Thanasi Kokkinakis egymással csatáznak a nyolcadöntőben, a győztes pedig kihívhatja a Đoković–Isner-meccs továbbjutóját. Murray 495. győzelmét aratta, s egy kell még neki, hogy beállítsa Tim Henman brit csúcsát, s még öt, hogy áttörje az 500-as álomhatárt.

Ana Ivanović tíz napon belül másodszor veszített a francia Caroline Garciától (fotó: Beta)

Ana Ivanović tíz napon belül másodszor veszített a francia Caroline Garciától (fotó: Beta)

Ivanović 10 napon belül másodszor veszített a francia Caroline Garciától. Ezúttal szorosabb volt, mint Monterreyben, s mindketten mulasztottak. Garcia 6:2, 5:4-nél a meccsért adogatott, de Ana ezt még „túlélte”, majd a döntő játszmában alkalma volt a 3:1-es vezetésre. Garcia azonban zsinórban öt játékot nyert, és a negyeddöntőért a Sara Erranit verő német Sabine Lisickivel mérkőzhet.

Jelena Janković csodával határos módon maradt versenyben. Miután saját hibáinak köszönhetően elveszítette a hosszú első játszmát, a másodikban és a harmadikban is break-hátrányban volt, de mindkétszer fordított. A döntő játszmában Keys 3:1-re vezetett, és labdája volt a 4:1-ért. Amikor ezt kihagyta, a játéka összeomlott, Jelena zsinórban öt játékot nyert, s a következő fordulóban a svájci tini Belinda Benčićtyel játszik, akivel a tavalyi US Open óta 0:1 a mérlege. Benčić tehát, mivel a múlt éjjel Caroline Wozniackit győzte le, a nyolcaddöntőben is volt világelsővel néz farkasszemet.

INDIAN WELLS. – A női torna 3. fordulójában: Bouchard–Vandeweghe 6:3, 6:2, Curenko–Cornet 7:5, 1:6, 6:2, Janković–Keys 5:7, 6:4, 6:3, Benčić–Wozniacki 6:4, 6:4, Garcia–Ivanović 6:2, 5:7, 6:2, Lisicki–Errani 6:4, 6:2, Pennetta–Stosur 6:4, 6:2, Sarapova–Azarenka 6:4, 6:3, férfiak, 3. forduló: Đoković–Ramos 7:5, 6:3, Isner–Anderson 7:6, 6:2, Kokkinakis–Monaco 6:2, 5:7, 7:6, Tomić–Ferrer 7:5, 6:4, Murray–Kohlschreiber 6:1, 3:6, 6:1, Mannarino–Gulbis 6:4, 6:4, F. Lopez–Cuevas 6:3, 4:6, 6:3, Nisikori–Verdasco 6:7, 6:1, 6:4.

SENZSEN. – A challenger 1. fordulójában: Fucsovics–Vang 6:1, 6:4.

OSLO. – A női ITF-torna 1. fordulójában: Jokić–Gustafsson 6:2, 6:1.

SOLARINO. – A női ITF-torna 1. fordulójában: Bondar–Di Giuseppe 5:7, 6:2, 6:3.

ANTALYA. – A női ITF-torna selejtezője 2. fordulójában: Stolmár–Sholten 6:2, 7:6, 3. forduló: Stolmár–Aponaszenko 6:3, 6:2.

ORLANDO. – A női ITF-torna selejtezője 2. fordulójában: Stollár–King 6:4, 6:2.