2024. április 25., csütörtök

Kalózok is készülnek a knesszetbe

A marihuána legalizálásáért küzdő Zöld Levél párt, a közvetlen demokráciát követelő Kalózpárt és a környezetvédő Zöld párt is abban reménykedik, hogy saját politikust juttathat az izraeli parlamentbe (knesszetbe). Elképzelésükkel nincsenek egyedül, hiszen a mai előrehozott választáson összesen 26 párt(szövetség) pályázik a törvényhozás 120 képviselői helyéből minél többre.

A bejutáshoz a vetélkedőknek meg kell szerezniük a voksok legalább 3,25 százalékát. A versengés nagy az 5,88 millió szavazásra jogosult állampolgár kegyeiért, mivel a választási küszöb viszonylag magas. A legutóbbi (2013-as, és ugyancsak) előrehozott voksoláson már két százalékkal be lehetett jutni a parlamentbe. A tavaly bevezetett változtatás miatt azonban valószínűnek tűnik, hogy ezúttal kevesebb párt kerül a parlamentbe, mint két éve.

A felmérések arra utalnak, hogy a 65 éves Benjámin Netanjahu miniszterelnök vezette jobbközép Likud (Egyesülés) kormánypárt veszít, és a második helyre szorul. A győzelemre az ellenzéki, szociáldemokrata Munkapártból és a kormányból kilépett Tnua (Mozgalom) pártból tavaly alakult balközép Cionista Unió a fő esélyes. Ezt a választási koalíciót a pártvezetők, az 54 éves Jichák Herzog (Munkapárt) és az 56 éves Cipi Livni (Tnua) együtt irányítják. Ha győznek, felváltva (két-két évig) látnák el a miniszterelnöki teendőket.

A legutolsó felmérések azt valószínűsítik, hogy a Cionista Unió 25-26 mandátumot szerezhet, hárommal vagy néggyel többet, mint a Likud. A győztes azonban nem biztos, hogy kormányt alakíthat. A közvélemény-kutatásokból ugyanis az derül ki, hogy a Likud és lehetséges partnerei összesen 58 helyhez juthatnak a knesszetben, míg a győztes Cionista Tábor a szövetségeseivel együtt sem tud 54 mandátumnál többet szerezni.

Ha valóban ilyen végeredmény születik, a Likudból tavaly kivált Kulánu (Mindannyian) párt lehet a mérleg nyelve. A Móse Kahlon vezette centrista politikai erő ugyanis 8-9 mandátumra számíthat, amivel mindkét nagy rivális tömböt kormányzati pozícióba juttathatja. Netanjahu állítólag már többször megkörnyékezte a Kulánut, de a párt vezetője (akinek vasárnap pénzügyminiszteri tárcát ajánlott) nem kapkodott az ajánlataiért.

A voksolás nagy vesztese Avigdor Liberman külügyminiszter Jiszráél Béjténu (Izrael a Hazánk) pártja lehet. A felmérések szerint legfeljebb öt képviselője juthat a parlamentbe, de az is megtörténhet, hogy egy sem.

A legnagyobb meglepetést viszont az ellenzéki arab pártok okozhatják. Az izraeli araboknak, akik a lakosság húsz százalékát alkotják, eddig 11 képviselőjük volt a knesszetben, különböző pártok színeiben. Politikusaik ezúttal – az ország történetében először – együtt, közös listán indulnak, Ajmán Ode vezetésével. Ha támogatóik többen mennek el szavazni, mint korábban, megtörténhet, hogy 12 vagy annál több mandátumot szereznek, ami bravúrral érne fel.