2024. április 19., péntek

Nem fogadták el a szimbólumokról szóló javaslatot

A Demokrata Párt képviselői tartózkodtak a szavazáskor, így nem volt esély a kétharmados többség megteremtésére

Az utolsó pillanatig úgy tűnt, hogy minden az előző napokban közöltekkel összhangban fog történni, s hogy a Tartományi Képviselőház keddi ülésén jóváhagyja a vajdasági jelképek és hagyományos jelképek kinézetéről és alkalmazásáról szóló döntést. Erről szóltak a parlament ülése előtt tett kijelentések is, igaz, a demokrata párti képviselők ekkor még nem nyilatkoztak a sajtónak. A többi párt képviselőjének beszámolója szerint az ülés előtt megtartott rögtönzött kollégiumon sem közölte a DP frakcióvezetője, hogy pártja mégis a tartózkodás mellett dönt majd, ahogyan azt később a parlament ülésén bejelentette. Az előző napok bizottsági és képviselőházi kollégiumi ülései nem egy ilyen forgatókönyvet sejttettek, ezért sokak számára meglepetést okozott, amikor Borislav Novaković, a képviselőcsoport vezetője közölte, a párt nem fogja támogatni a napirenden szereplő javaslatot. Döntését azzal magyarázta, hogy nem tartottak megfelelő közvitát, nem kérték ki a nem kormányzati szektor véleményét a szimbólumok ügye kapcsán, a döntés tehát, mint mondta, nem egy széles körű társadalmi és politikai konszenzus eredménye lett volna. A javaslatra szavazó pártok képviselőinek válasza minderre röviden annyi volt a sajtónyilatkozatokban: a DP korábban is közölhette volna ezen kifogásait, alkalmat adva így a kívánt konszenzus megteremtésére.

Dušan Jakovljev, a Vajdasági Szociáldemokrata Liga frakcióvezetője még az ülés előtt bejelentette, hogy pártja a javaslat ellen fog szavazni. Azzal érvelt, hogy a hagyományos jelképek Vajdaságnak egy új koncepcióját és az autonómia egy újfajta megélését eredményeznék, mely nem a mának, hanem a XIX. századnak felel meg. A Demokrata Párt mellett az Új Demokrata Párt is a tartózkodás mellett döntött végül, amiről Szántó Róbert képviselő értesítette az ülésen képviselőtársait.

Pásztor István: A kérdést a parlamentnek újra napirendre kell tűznie, nem lehet kibújni alóla, azt azonban nem lehet megjósolni, hogy erre pár hét múlva már sor kerülhet, vagy egy új parlamenti többség feladata lesz majd (Fotó: Ótos András)

Pásztor István: A kérdést a parlamentnek újra napirendre kell tűznie, nem lehet kibújni alóla, azt azonban nem lehet megjósolni, hogy erre pár hét múlva már sor kerülhet, vagy egy új parlamenti többség feladata lesz majd (Fotó: Ótos András)

A kétharmados többség szavatolása így a Demokrata Párt visszalépését követően egyszerűen lehetetlenné vált, a szimbólumok alkalmazásáról szóló döntést ötvenen támogatták (a Szerb Haladó Párt, a Szerbiai Szocialista Párt, a Vajdasági Magyar Szövetség, a Szerbiai Demokrata Párt és a Szerb Radikális Párt jelen lévő képviselői), tízen szavaztak ellene (Vajdasági Szociáldemokrata Liga), 42 képviselő tartózkodott (a Demokrata Párt és az Új Demokrata Párt), nyolcan pedig nem szavaztak a teremben tartózkodó 110 képviselő közül.

FELFÚJTÁK AZ ÜGYET

A szavazás előtt megoldáskeresés érdekében Pásztor István házelnök még egy egyeztetésre invitálta a képviselőcsoportok vezetőit, ezek a konzultációk sem teremtették azonban meg a feltételeit annak, hogy a szavazás másként alakuljon.

– A ma reggeli, kilenc órakor megtartott megbeszélésen is azt állapítottuk meg, hogy mindenki maradt a korábbi álláspontja mellett, aminek a döntés elfogadását kellett volna jelentenie. Ehhez képest meglepetésként ért, hogy a Demokrata Párt és az Új Demokrata Párt is hátat fordított az ülésen a megállapodásnak. Megpróbáltam egy háttéregyeztetésen kideríteni, van-e minimális esélye a negatív álláspontok megváltoztatásának, s amikor meggyőződtem arról, hogy nincs, nem maradt más megoldás, mint szavazásra bocsátani a javaslatot – számolt be nyilatkozatában Pásztor.

A kérdést, mint mondta, a parlamentnek újra napirendre kell tűznie, nem lehet kibújni alóla, azt azonban nem lehet megjósolni, hogy erre pár hét múlva már sor kerülhet, vagy egy új parlamenti többség feladata lesz majd.

– Ez a döntés nem arról szól, hogy melyek Vajdaságnak a jelképei és melyek a tradicionális szimbólumai. Ezt már eldöntöttük a statútum elfogadásakor tavaly. Most csak arról kellett volna dönteni, hogyan alkalmazzuk ezeket a szimbólumokat. Gyakorlatilag technikai jellegű tehát e kérdés, melynek most egyesek megpróbálnak a valósnál nagyobb jelentőséget tulajdonítani – húzta alá a házelnök.

MIK A KÖVETKEZMÉNYEK?

Milenko Jovanov, a Szerbiai Demokrata Párt képviselője arra szólította fel a vajdasági önkormányzatokat és intézményeket, hogy azonnal távolítsák el a kifüggesztett vajdasági jelképeket és zászlókat, mert a szimbólumokról szóló döntés elvetésével szerinte az eddig érvényben lévő szimbólumok is megszűntek létezni. Mint mondta, Vajdaság éppen a DP és a VSZL döntése révén maradt jelképek nélkül.

A haladók valamelyest mérsékeltebb nyilatkozatot adtak, dr. Predrag Matejin frakcióvezető elismerte, hogy az eddigi szimbólumokról szóló képviselőházi döntés továbbra is érvényben van, ám ennek ellenére jogi hézagot okozott most, hogy azokat sem erősítette meg a képviselőházi döntés a hagyományos szimbólumok elutasításakor.

– Meglehetősen megrengette a képviselőházat a most kialakult helyzet, nem hiszem, hogy ebben a mandátumban helyre lehet mindezt hozni. A Demokrata Párt kijátszotta a megállapodást, hazudott a megbeszélések során, s ezzel sárba tiporta a vajdasági és szerbiai jelképeket is. A jelenlegi állapot a parlament aktuális összetételének végnapjait jelenti. Mindent meg fogunk tenni annak érdekében, hogy egy ilyen többség, egy ilyen munkamódszer soha többé ne jellemezze a vajdasági parlamentet – fogalmazott Matejin.

Pavle Budakov, a Szerbiai Szocialista Párt frakcióvezetője sajnálatát fejezte ki a döntés meghozásának meghiúsulása kapcsán, mert, mint mondta, ez egyrészt a statútum végrehajtásának elodázását jelenti, másrészt manipulációnak számít a DP részéről, mely a képviselőház munkáját is meg fogja pecsételni.

A képviselőházi döntés alkotmányjogi bizottság által előterjesztett javaslata, mint ismeretes, előirányozta volna a meglévő vajdasági jelképek mellett a hagyományosnak nevezett, 1848-ban elfogadott szerb jelképek, a szerb zászló színeinek megfelelő háromszínű lobogó és az akkor elfogadott címer alkalmazását is.