2024. április 20., szombat
NYUGAT-BÁCSKA

Koszorúzások, alkalmi műsorok

Az országos gyásznapra való tekintettel a vasárnapi rendezvények mindenütt néma főhajtással kezdődtek, több helyen elmaradt az 1848. március 15. emlékét idéző műsor, viszont az emlékezést és koszorúzást megtartották.

A Kaszinó fiataljainak alkalmi műsora (Fotó: Fekete J. József)

A Kaszinó fiataljainak alkalmi műsora (Fotó: Fekete J. József)

Nemesmiliticsen a Németh László Magyar Művelődési Egyesület és a VMDK közös szervezésében szombaton emlékeztek az 1848. március 15-i pesti eseményekre. A hagyományhoz híven szentmisén vettek részt, illetve koszorút helyeztek el a szabadságharcos Pál Tóni sírjánál.

Doroszlón is a temetőben emlékeztek és koszorúztak, történelmi visszatekintést Wilhelm József történelemtanár mondott.

A bezdáni koszorúzáskor Kapitány Károly emlékezett ’48 márciusára. A Trió kisénekkar előadásában elhangzott a Himnusz és a Szózat, Kiss Edina szavalatával járult hozzá a műsorhoz. Fohászt ft. Zélity Mihály és ft. Sztrikovits János mondtak.

A szabadságharcosok emléktáblájánál a Vajdasági Magyar Demokrata Párt és a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége, a Vajdasági Magyar Szövetség, a Magyar Nemzeti Tanács és a bezdáni helyi közösség tanácsának képviselői helyezték el az emlékezés koszorúit.

Zomborban a Magyar Polgári Kaszinó által rendezett műsor keretében idézték meg a márciusi forradalom szellemét. Orbán Viktor magyar miniszterelnöknek a külhoni magyarsághoz intézett levelét Andrékó Gábor, Magyarország Szabadkai Főkonzulátusának konzulja tolmácsolta a közönségnek, amelynek soraiban idén is jeles magyarországi vendégek is voltak, köztük Maruzsa Zoltán felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár, Ikotity István, az Országgyűlés kulturális bizottságának alelnöke, képviseltette magát a testvérváros, Baja önkormányzata, a Rákóczi Szövetség, akiknek dr. Karcher Erzsébet, a Kaszinó elnök asszonya köszönetet mondott az egyesület épülete szépítésében nyújtott segítségükért. Az egyesület fiataljai és vegyes kara által készített összeállítást a múltra emlékező közönség mellett megtisztelték jelenlétükkel a Magyar Nemzeti Tanács, a városi önkormányzat, a történelmi egyházak, a helyi civil szervezetek képviselői.