2024. április 23., kedd

Tekints reánk, tekints, szabadság!

A topolyai Kodály Zoltán MMK ünnepi műsora

A magyar szabadságharc és forradalom tiszteletére a topolyai Kodály Zoltán Magyar Művelődési Központ az ünnep előestjén mutatta be hagyományos ünnepi műsorát. A Tekints reánk, tekints, szabadság! című zenés, táncos, énekes, verses és történelmi eseményeket ismertető műsorban a központ táncosain és a Csalóka zenekaron kívül az óbecsei Fokos zenekar, valamint a Vajdasági Magyar Versmondók Egyesületének szavalói léptek fel.

Részlet az előadásból (Fotó: Herceg Elizabetta)

Részlet az előadásból (Fotó: Herceg Elizabetta)

Az est folyamán megjelenített képek: a Pilvax-kávéház, a toborzás, piaci majd a csatajelenetek, az erdélyi események, a fegyverletétel és megtorlás képei Kisimre Árpád és Kisimre Szerda Anna koreográfiája, ötlete alapján valósultak meg. A Csáki Lajos iskola sportcsarnokát megtöltő hálás közönség vastapssal jutalmazta a színvonalas, összhatásában teljes egészet nyújtó, kiegyensúlyozott produkciót.

A táncelőadás kezdetén a nagyszámú közönséghez Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke szólt. Mint mondta „a szabadság igényéből fakadó reménynek a napja lehet a mai, amikor Petőfi forradalmi hangjára kezdünk figyelni”. Ünnepi köszöntőjében a többi között arra a kérdésre kereste a választ, hogy miből fakadt az az erő, amely változtatásra ösztönözte az akkori nemzettársakat.

– Egyrészt hinni tudtak a gondviselésben, másrészt bizakodni akartak a jövőben, de legfőképpen abban voltak biztosak, hogy minden gáncs, akadály és nehézség ellenére képesek változtatni. Erről kell ma és holnap meggyőznünk egymást – hangsúlyozta az MNT elnöke, majd kifejtette, hogy azért tartotta mindezt fontosnak Topolyán elmondani, mert a márciusi ifjak hittek abban, hogy képesek egy igazságosabb új világot teremteni, és a topolyai Kodály példája és tanúsága sem más, mint hogy megküzdött hittel meddig juthat el az ember: hogyan válhat egy helyi művelődési csoport a vajdasági és a Kárpát-medencei magyarság egyik legismertebb hagyományéltető közösségévé akkor, ha hisz abban, hogy képes megváltoztatni környezetét.

Az ünnepi műsort számos tartományi és önkormányzati elöljárón kívül megtisztelte jelenlétével prof. dr. Győri Lukrécia államtitkár asszony, Csikós László államtitkár, Pásztor Bálint köztársasági képviselő és Józsa László, a SzekeresLászló Alapítvány Kuratóriumának elnöke is.