2024. április 20., szombat

Jövőképet mutatni

Az 1848-as szabadságharcra és forradalomra emlékeztek Bácskossuthfalván

A bácskossuthfalvi központi megemlékezés hagyományosan ökumenikus istentisztelettel kezdődött a helyi református templomban. Az istentiszteletet ezúttal Dolinszky Gábor evangélikus püspökhelyettes, Móricz Árpád bácskossuthfalvi református lelkész és Szakály József szabadkai plébános szolgáltatták.

Fotó: Molnár Edvárd

Fotó: Molnár Edvárd

Az istentiszteletet követő ünnepi műsor ez alkalommal a szokásosnál szerényebb és visszafogottabb keretek között zajlott, tekintettel a tragikus helikopterbaleset miatt kihirdetett országos gyászra. A megemlékezés résztvevői egyperces néma főhajtással tisztelgett a baleset áldozatai előtt, majd Seffer Attila, a bácskossuthfalvi helyi közösség tanácsának elnöke köszöntötte az egybegyűlteket. Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnökének külhoni magyarokhoz írt levelét Pintér Attila, Magyarország Belgrádi Nagykövetségének nagykövete olvasta fel.

Március 15-e a vajdasági magyarság számára a legkedvesebb nemzeti ünnep, mondta Varga László, a Vajdasági Magyar Szövetség köztársasági parlamenti képviselője és a központi megemlékezés szónoka.

– Ez az a nemzeti ünnep, amely időben távol van, de egyszersmind közel is. Az a nemzeti jelkép, amelyhez legtöbb személyes tárgyi emlékünk kapcsolódik. A vajdasági kötődésű tábornokok, ezredesek, őrnagyok, századosok, honvédek, az itt lezajlott diadalmas ütközetek és az a mintegy fél száz megemlékezés, amely a napokban zajlik Vajdaság-szerte mind erről tanúskodnak – mondta Varga.

Fotó: Molnár Edvárd

Fotó: Molnár Edvárd

Majd arról is szólt, hogy a szabadságharc hősei egy olyan modern államot akartak létrehozni, amely minden szempontból különbözött a Monarchiától. Felelős budapesti kormányt akartak, amely a felelősségvállalás szándékát jelezte. 1848-at az is jelentőssé teszi, hogy különböző világlátású emberek tömegét kovácsolta össze a közös cél érdekében, hangoztatta Varga, majd elmondta, hogy az elmúlt év a politika terén sikeres volt a vajdasági magyar közösség számára. Hat köztársasági parlamenti képviselője lett, először kapott államtitkári szerepet, és először küldött képviselőt az Európa Parlamentbe. Jelen pillanatban az a legfontosabb, hogy olyan példával járjon elöl minden felelős helyen lévő személy, amely minden nehézség ellenére reményt kelt és jövőképet mutat, mondta.

Az ünnepi műsort követően került sor a Kossuth-szobor megkoszorúzására. Magyarország belgrádi nagykövetségének nevében Pintér Attila nagykövet és dr. Kovács Gábor konzul, a Magyar Nemzeti Tanács részéről Hajnal Jenő elnök és Bábi Attila, az MNT hivatalának vezetője, a Vajdasági Magyar Szövetség képviseletében Pásztor István elnök és Józsa László elnökségi tag, a Fejér Megyei Ipari és Kereskedelmi Kamara nevében Radetzky Jenő elnök és Sipos Éva főtitkár, a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közösségének részéről Horváth Ódry Márta alelnök, a VMSZ Női Fóruma nevében Kovács Elvira és Vicsek Annamária köztársasági parlamenti képviselők, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség képviseletében Dudás Károly elnök, a topolyai önkormányzat nevében pedig Kislinder Gábor polgármester és Plohl Edvin, a községi képviselő-testület elnöke helyezték el a megemlékezés virágait. Rajtuk kívül más magyar önkormányzatok képviselői, valamint közéleti szereplők is megkoszorúzták a Kossuth-szobrot.