2024. március 28., csütörtök

Legyen béke, szabadság és egyetértés!

Az 1848–49-es magyar forradalom és szabadságharc évfordulójára emlékeztek Adán

Az 1848–49-es magyar forradalom és szabadságharc évfordulójára emlékeztek vasárnap délután Adán, a helyi római katolikus temetőben megtartott rendezvény keretében, amelyet Ada község önkormányzata, a Szarvas Gábor Könyvtár, a Cseh Károly Általános Iskola és a Bartók Béla Zeneiskola közösen hívott életre.

A megemlékezésen Varga-Haszonits Zoltán, a belgrádi magyar nagykövetség első tanácsadója olvasta fel Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke levelét  (Fotó: Máriás Endre)

A megemlékezésen Varga-Haszonits Zoltán, a belgrádi magyar nagykövetség első tanácsadója olvasta fel Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke levelét (Fotó: Máriás Endre)

Az 1848–49-es magyar forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából szervezettmegemlékezés kezdetén az egybegyűltek egyperces néma főhajtással adóztak a pénteki helikopterbalesetben elhunyt személyek emléke előtt, majd a Cseh Károly Általános Iskola és a Bartók Béla Zeneiskola diákjai adtak alkalmi műsort. Ezt követően Varga-Haszonits Zoltán, a belgrádi magyar nagykövetség első tanácsadója olvasta fel Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke levelét, kiemelve, március idusán szerte a világon sokféle eseményre emlékeznek, nekünk, magyaroknak azonban mindenkinél több okunk van arra, hogy kivételesnek érezzük ezt a napot, hiszen hosszú évszázadok elnyomása után 1848. március 15. mutatta meg, milyen életerős és bátor nemzet a miénk.

– A népek tavaszán Európa számos városát érte el a forradalom vihara, de csak egyetlen ország volt, ahol nem hunyt ki pillanatok alatt a szabadság őrtüze. Nem hunyt ki, mert egy egész nemzet gyűlt a tűz köré, hogy élessze és táplálja. Amikor ez a tűz lobogott, őszinte örömmel lelkesedtünk érte, és amikor pislákolni kezdett, mi, magyarok Felvidéktől, Erdélyen át a Délvidékig, az Alpok lábaitól a Kárpátok hegykoszorújáig egy emberként hordtuk rá a fahasábokat, hogy ismét lángra kapjon. A magyar szabadság üzenete Pestről, a Nemzeti Múzeum lépcsőiről indult el, de az egész hazában visszhangra talált, Kossuth Lajos sikeres alföldi toborzókörútjain éppúgy, mint Gábor Áron erdélyi ágyúöntő műhelyében. Az azóta eltelt százhatvanhét év sok változást hozott, de az akkori igazságok máig örök érvényűek. Ma is úgy gondoljuk, hogy a magyarok szabadságát csak a magyarok vívhatják ki: összefogással, munkával és egyetértéssel. 2015-ben sem kívánhat mást a magyar nemzet, mint hogy legyen béke, szabadság és egyetértés – hangsúlyozta Orbán Viktort idézve Varga-Haszonits Zoltán.

A rendezvény zárásaként Magyarország Belgrádi Nagykövetsége nevében Varga-Haszonits Zoltán és Vargáné Berecz Annamária, Ada Község Önkormányzata képviseletében Bilicki Zoltán, Búcsú Attila és Urbán Mónika, a Szarvas Gábor Könyvtár nevében Csonka Áron, a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége részéről pedig Vince Ákos helyezte el az emlékezés virágait, majd az egybegyűltek közösen meghallgatták a Szózatot, amelyet Balla Vivien, a Cseh Károly Általános Iskola diákja adott elő.