2024. április 18., csütörtök

A CIA-főnök beavatkozna

Már két hete szorongatják iraki katonák, iráni különleges egységek, síita milíciák és helyi törzsi fegyveresek az Iszlám Állam (IÁ) harcosait az egykor 260 ezer lakosú Tikrítben. A Bagdadtól 160 kilométerre északra fekvő várost azonban még mindig nem tudták teljesen visszafoglalni az IÁ-tól. A terrorszervezet fanatikus iszlamista csapatai még tavaly nyáron vonták uralmuk alá a néhai iraki diktátor, Szaddám Huszein szülővárosát. Egy kiterjedt offenzíva keretében, amelynek részeként elfoglalták Irak és Szíria jó részét.

Síita milíciák Tikrít közelében (Fotó:  Beta/AP)

Síita milíciák Tikrít közelében (Fotó: Beta/AP)

Azóta az Egyesült Államok vezetésével nemzetközi koalíció szerveződött ellene. Az alkalmi katonai szövetség azonban csak légicsapásokkal próbálta megtörni az IÁ-t. Sikertelenül.

Tikritnél a tét óriási. A várost ezért már a gyalogság igyekszik elfoglalni. Ha sikerül kiűzni az iszlamistákat, a támadók elkönyvelhetik első nagy győzelmüket az IÁ felett. A terrorhadsereg pedig első nagy vereségét. Bár abban az esetben, ha az IÁ elveszíti Tikrítet, azt még elviseli valahogy.

Az északabbra fekvő Moszullal más a helyzet. Ha ezt a nagyvárost sem tudja megtartani, az már komoly válságba sodorhatja a terrorszervezetet. Katonai stratégák máris figyelmeztetnek: harci repülőkkel nem lehet visszavenni a kulcsfontosságú észak-iraki várost.

Szakértők már a légitámadások tavaly augusztusi megkezdésekor is jelezték: bombázásokkal képtelenség térdre kényszeríteni az elfoglalt területeken kalifátust létrehozott IÁ-t.

Azóta többen megerősítették ezt a véleményt. Legutóbb John Brennan, a CIA amerikai kémszervezet igazgatója utalt arra, hogy (szárazföldi) beavatkozással lehetne felszámolni a hírhedt kalifátust. A hét végén New Yorkban arról beszélt, hogy az IÁ visszaszorítása nem könnyű feladat, ráadásul csak „hosszú küzdelem” árán lehet eredményt elérni vele szemben.

Még akkor is, ha a kémfőnök viszályra utaló jeleket vél felfedezni a terrorszervezetben. Figyelmeztetett ugyanakkor arra, hogy az IÁ jelenleg képes elég pénzt előteremteni a működéséhez. Csapatai pedig jól fel vannak fegyverezve, katonái harcedzettek, eltökéltek és fegyelmezettek.

A CIA-igazgató legalább húszezer fősre becsüli a kalifátus hadseregét, amelyben sok külföldi is szolgál, mintegy kilencven országból. Nyugatról több ezren álltak már be IÁ-katonának.

Az utóbbi három év tapasztalatai alapján Brennan úgy ítéli meg, hogy az általános terrorfenyegetettség és az instabilitás folyamatosan nő „az összekapcsolt világban”, miközben az államok ellenállási képességei gyengülnek. Külön felhívta a figyelmet a folyamatosan decentralizálódó terrorfenyegetésre, amit azért tart aggasztónak, mert nehéz felderíteni és megakadályozni. A veszély megfékezésére ezért elengedhetetlennek tartja a nemzetközi összefogást.