2024. április 18., csütörtök

Tovább szűkül az egészségügyi ellátás Horgoson

Elégedetlenségüknek hangot adva a polgárok aláírásgyűjtésbe kezdtek

Polgári kezdeményezésre petíciógyűjtésbe kezdtek, hogy Horgoson ne szűnjön meg a laboratóriumi szolgáltatás. A településen az orvosi ügyelet megszűnése valódi érvágást jelentett a helybeli lakosoknak, ám márciustól a településen dolgozó technikus felmondásával az egészségház laboratóriumi szolgáltatást sem végez. A polgárok petíciógyűjtésbe fogtak, a Magyarkanizsai Egészségház igazgatója, dr. Körmöczi László elmondása szerint azonban a laboratórium eddig is csupán kiváltsága volt a falunak.

Huszár Etelka horgosi lakos egyéni ötlete és kezdeményezése az a petíciógyűjtés, amely jelenleg is folyik a falu különböző pontjain. Az idős, nyugalmazott asszony korábban szívműtéten esett át, s egészségi állapotából kifolyólag havonta vérvizsgálatra kell járnia. A laboratórium megszűnése nagy terhet ró az egészségház egykori dolgozójára, s vele együtt a falu lakosságára is.

A horgosi egészségházban márciustól nem tart nyitva állandó jelleggel labor (Fotó: Kozma Rita)

A horgosi egészségházban márciustól nem tart nyitva állandó jelleggel labor (Fotó: Kozma Rita)

– Én magam kezdeményeztem, hogy a lakosok írják alá a petíciót, hiszen nem értem, ha eddig volt laboratóriumi szolgáltatás, akkor az ott dolgozó felmondásával miért ne lehetne továbbra is, hiszen egy új alkalmazott felvétele nem jelentene költségtöbbletet az egészségháznak – magyarázza Etelka. A petícióban az az érv is szerepel, hogy a fiatal és a középgeneráció munkalehetőség hiányában kivándorolt, az elöregedett lakosság számára pedig fontos, hogy helyben ne szűnjön meg ez a szolgáltatás, hiszen az utazás költsége, valamint a várakozás miatti időveszteség nagy terhet jelent számukra. Azt, hogy a petíciót eddig hányan írták alá, egyelőre nem tudni, mert a falu több üzletében, pékségében és a helyi könyvtárban is folyik az aláírásgyűjtés. Aki pedig még nem írta alá, de egyetért a megfogalmazott kérvényben elhangzottakkal, az megteheti vasárnap a horgosi piacon, vagy hétfőn délelőtt a könyvtárban is. A jelenlegi helyzet kapcsán felkerestük a Magyarkanizsai Egészségház igazgatóját is, aki elmondta, hogy a technikus felmondásával a laboratóriumi szolgáltatás továbbra sem szűnik meg teljesen a településen.

– A község lakosságának számát tekintve nem indokolt, hogy két labort tartsunk fent, valamint Magyarkanizsán kívül egyetlen településen sem működött laboratóriumi szolgáltatás Horgos kivételével. A problémát orvosolva nemrégiben szakmai kollégiumot tartottunk, a horgosi egészségház vezetőjével, Berényi Erdélyi Éva doktornővel megbeszéltük, hogy nem szűnik meg a szolgáltatás, hanem a terepi vérvétel alkalmával egy héten egyszer helyben is elvégzik azt. A szolgáltatás minősége továbbra sem változik, csupán a gyakorisága.

Az igazgató hozzátette, hogy részben megérti a lakosok elégedetlenségét, mivel az utazás költséget és kényelmetlenséget jelent, de nincs módjukban pótolni a laboránst a településen.

– Minden központilag meghatározottan történik, a minisztérium pontosan előírja, hogy egy községben a lakosok számát figyelembe véve hány egészségügyi dolgozóra van szükség. Ez az egyik oka annak, hogy a felmondott hölgy helyére nem vehetünk fel mást, a másik pedig, hogy jelenleg a közszférában létszámstop van. Szó volt róla, hogy a magyarkanizsai laboránsok közül helyezzünk át egyet a faluba, de ez sem lehetséges, mert itt is rengeteg a munka. Valamint az is szabályhoz kötött, hogy ezt a feladatkört ki végezheti egyedül. Az utazás anyagi terhet jelent majd, de ha belegondolunk, egyéb ügyintézés céljából is, például a városházára vagy a munkaközvetítőbe is kénytelenek beutazni a városba.

örmöczi László igazgató: Terepi kiszállással oldjuk meg a problémát (Fotó: Kozma Rita)

örmöczi László igazgató: Terepi kiszállással oldjuk meg a problémát (Fotó: Kozma Rita)

Az igazgató arra a kérdésre, hogy megterhelő lesz-e a kanizsai labornak, ha a horgosi lakosság is ezentúl az ő szolgáltatásaikra szorul, elmondta, hogy nyilván tapasztalható lesz majd a megszaporodott munka, de az eredmények elkészítési idejét ez nem befolyásolja.

– A legtöbb időt a vérvétel elvégzése teszi ki, de arra is a pácienseknek maximum két órát kell várniuk, hiszen reggel 7-től 9-ig általában mindig elfogynak a vérvételre várakozók. A minták kivizsgálását tekintve pedig akár kétszer ekkora mennyiséget is képesek lennénk elkészíteni, így még aznap elkészülnek az eredmények.

A faluban az orvosi ügyelet megszűnése is felháborodást váltott ki, ám az igazgató elmondta, hogy korántsem céljuk a falu egészségügyi szolgáltatásainak leépítése, gyermekorvost biztosítottak és belgyógyászati rendelés is folyik a településen.

– Nőgyógyászati rendelés is tervben volt, de a műszerek beszerzése óriási költség, így azt nem tudtuk megoldani, de a mentőszolgálatot ki fogjuk bővíteni, és a 14 órától reggel 8-ig tartó ügyeletet 24 órásra hosszabbítanánk. Hozzá kell tennem, hogy a mentőszolgálatot indokolatlanul legtöbben Horgosról és Martonosról riasztják. Például egy szombati napon 15 riasztásból 10 horgosi. A mentőszolgáltatással egy bizonyos etnikum felelőtlenül visszaél – tette hozzá az igazgató.

A horgosi egészségházban azt az információt adták, hogy ezentúl szerdán délelőttönként végzik a laboratóriumi vizsgálatot, ám a technikus érkezésére konkrét időpontot nem tudtak adni.