2021. január 18., hétfő

Vojvodina će dobiti i tradicionalne simbole

Odbor za pitanja ustavno-pravnog položaja Vojvodine usvojio je u petak, većinom glasova, predlog odluke o simbolima i tradicionalnim simbolima Vojvodine. Na osnovu odluke će se postojećim vojvođanskim simbolima pridružiti i oni koji se nazivaju tradicionalnim srpskim simbolima: trobojka i grb iz 1848. godine. Predsednik skupštine, Ištvan Pastor, je za „Mađar so” izjavio da će u utorak i skupština razmotriti i prihvatiti predlog.

- Ponavlja se staro pravilo koje kaže da racionalni rad uvek daje rezultate i da se na taj način mogu premostiti površinske međustranačke čarke. Za mene je današnji rezultat dokaz da se stvari mogu rešavati na ovaj način. Nadam se da ne zvuči suviše neskromno ali smatram da je ovo i moj lični uspeh jer su svi imali razloga da ne podrže ovo rešenje koje je na kraju ipak postugnuto. Navodni protivargumenti su uvek bili svojevrsno samoopravdanje za one koji su ih izgovarali – podvukao je predsednik.

Pastor je objasnio i svoj stav u vezi takozvanih tradicionalnih simbola.

- Ja sam lično, a mislim da su i svi članovi vojvođanske mađarske zajednice već odavno rasčistili stvar simbola iz 1848. godine. Mi znamo veoma dobro šta se desilo 1848. godine. Svake se godine prisećamo tadašnjih dešavanja, to je za nas nacionalno, a ne dnevnopolitičko pitanje. Moramo naglasiti da nemamo nameru biti deo scenarija koji bi nas zbog simbola isključio. I zbog toga, bez obzira šta mi mislili o srpskim simbolima iz 1848. godine, to je deo istorije stare 170 godina i mi smo u svojoj nacionalnoj svesti potpuno načisto sa svime jer smo napravili red među tadašnjim dešavanjima – za nas to ne znači problem sa kojim ne umemo da se izborimo. To dokazuje zašto smo mogli stati iza ove odluke i sada – naglašava, u izjavi datoj za „Mađar so”, Pastor.