2024. április 25., csütörtök

Új járólapok, modernebb kinézet

Megkezdődött Topolya központrendezésének újabb szakasza

Topolya központjában, a Tito marsall és a Petőfi brigád utca kereszteződésénél a héten előkészületi munkálatok, szakmai felmérések zajlottak, amelyeket a jövő héttől – tervezetten három hónapig –, az egykori Izbor Áruház körüli városközponti terület rendezése követ. A megrongálódott járólapokat új, többszínű és modernebb járólapok váltják majd fel, új gyalogjárda és bicikliútszakasz létesül, új parkolórész épül.

– A tűzoltóotthon melletti parkolórésztől számítva, az egykori Izbor Áruház körüli terület rendezése lesz folyamatban a Petőfi brigád utcában található Topiko épülete magasságáig. A munkálatok három fázisban zajlanak majd, mindenekelőtt a zavartalan gyalogosközlekedés biztosítása érdekében. Az építészeti munkálatok keretében, az első szakaszban, amely hétfőtől veszi kezdetét, a parkolórésztől az első gyalogosátkelőig kerítik el a területet. Három hónap, sőt a palicsi Zelena Dolina Kft., az építészeti rész kivitelezőjének elmondása szerint, még a tervezettnél kevesebb idő is elegendő lesz a teljes kivitelezés, vagyis a három szakaszra bontott munkálatsor elvégzésére. A rendezésre kerülő teljes területen a régi, megrongálódott járólapokat, amelyeknél jelentős szintkülönbségekkel kell immár számolnunk, új, többszínű és modernebb járólapok váltják majd fel, új gyalogjárda és bicikliútszakasz létesül, a meglévő mellett új parkolórész épül ki a tűzoltóotthon felőli területen. Változást jelent még, hogy a jelenleginél több zöldfelület létesül az említett területen: az út mellett nem aszfalt lesz, hanem közvetlenül mellette zöldfelület, aztán következik a bicikliút, amely szintén felújul. Több új montázsépítményt is felállítanak a területen. Egy ún. pergolát is kialakítanak az áruház előtti területen, amelyet nyitott, boltíves átjáróként lehet jellemezni. Rá a későbbiekben rózsa vagy kúszónövény felfuttatása tervezett. A Petőfi brigád utca felőli részen egy másik dekoratív építmény is helyet kap, egy ún. filagória, amely toronyszerű formájával az egykori városházát lesz hivatott szimbolizálni – nyilatkozta lapunknak Ivanics Zoltán, a Telekrendezési Közvállalat megbízott igazgatója.

A beruházás teljes értéke 16 millió dinár, tudtuk meg a közvállalat megbízott igazgatójától, melyet a Topolya községi költségvetési keretből finanszíroznak. A beruházás az említett építészeti munkálatok mellett, amelyek kivitelezője a palicsi Zelen Dolina Kft. és 14 millió dinár értékű, villamossági munkálatokat is magában foglal. Az utóbbi kivitelezését a bácskertesi Elektromontaža végzi majd. Kétmillió dinárt irányoztak elő a felújításra kerülő terület közvilágításának megreformálásához szükséges új kábelek lefektetéséhez, a meglévő villanyoszlopok felújításához és azok modern világítótestekkel való felszereléséhez.

– Reményeink szerint 2015 júniusára egy modernebb kinézetű területtel gazdagodik a városközpontunk, amely a közlekedésbiztonságot is magasabb szintre emeli – nyilatkozta lapunknak Ivanics.