2024. április 24., szerda

Koncertsorozat Avilai Szent Teréz emlékére

Az első koncert március 20-án, 19 órakor kezdődik az Avilai Szent Teréz-székesegyházban

A Magyar Nemzeti Tanács támogatásával koncertsorozatra kerül sor az Avilai Szent Teréz-székesegyházban, névadója születésének 500. évfordulója alkalmából. A március 20-ától október 25-éig tartó hangversenysorozatot Paskó Csaba, az MNT Végrehajtó Bizottságának tagja, az Avilai Szent Teréz-székesegyház karnagya jelentette be.

Paskó Csaba a koncertsorozatra hívja fel a figyelmet (Fotó: Molnár Edvárd)

Paskó Csaba a koncertsorozatra hívja fel a figyelmet (Fotó: Molnár Edvárd)

– A köztudatban Nagytemplomként szereplő, püspöki székhelyű, Bácska központi, kiemelt jelentőségű temploma, az Avilai Szent Teréz-székesegyház több szempontból is a figyelem középpontján került az elmúlt hetekben. Egyrészt a felújításával-, másrészt a névadójával kapcsolatban. A városunk címerében is megjelenő Avilai Szent Teréz 1515. március 28-án született és 1582. október 4-én halt meg. Koncertsorozatunk egyik fő mottója is e karmelita szerzetesnővér, apáca szavait idézi: „semmitől ne félj, semmi meg ne rettentsen, minden elmúlik, egyedül Isten az, ami marad ugyanaz, a türelem mindent elér, ha Isten a tiéd semmi sem hiányzik, Isten egyedül elég – mondta Avilai Szent Teréz. Az Avilai Szent Teréz-székesegyház hangsúlyozása több szempontból fontos, hiszen a Zsinagóga, a Városháza és a Raichle-palota mellett ez az épület is a barokkot idézi. Igaz, hogy kései, de még mindig eredeti barokk formájában van jelen – hallottuk a karnagytól, aki pénteken ismertette a koncertsorozat várható műsorát is.

– Március 20-án 19 órától Bachhal kezdünk. Az évszámok kereksége több szempontból is előjön, hiszen Bachnak, a barokk zene jeles képviselőjének, március 21-én lesz születésének 330. évfordulója. Egy ún. születésnapi előestet tartunk tehát Pálúr János és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem növendékeinek részvételével. Az Angster-orgonán ebből az alkalomból kizárólag Bach-művek csendülnek fel, az elsőt Pálúr János adja elő, majd pedig Tabajdi Ádám, Tüzes Marcell, Gedai Ágoston és Schallinger-Foidl Artúr játszanak. Április 26-án, 20.00 órától egy oratórikus hangversennyel egy első bemutatója lesz városunkban Johann Sebastian Bach János-passiójának, amelyre kizárólag szabadkai, vagy Szabadkáról elszármazott művészeket szólítottunk meg. Gondolok itt a Szabadkai Filmharmóniára, a Városi Kamarakórusra, a Pro Musicára, de elhívtuk a nemzetközi szinten jelentős sikereket elérő Dévity Zoltánt is. Május 21-én orgonahangversennyel jelentkezünk a szabadkai születésű Kuktin Adrienn közreműködésével, de fellép Tokodi Krisztina csellóművész is, aki egy triót hozott létre. Június 21-én a kishegyesi származású Kádár Sándor orgonaművészt láthatjuk vendégül, aki jelenleg az Egyesült Államokban él és nemzetközi karriert futott be. A nyár után, szeptember 13-án Balatoni Sándor, pécsi orgonaművész hangversenyével folytatódik a sorozatunk. A felfutóban lévő fiatal tehetség, jelenleg az Egyesült Államokban turnézik. Szeptember 24-én visszatér hozzánk Pálúr János, aki az elmúlt években többször járt városunkban és nagy tisztelője az Angster-orgonának. Magyarország egyik legkiválóbb orgonaművészéről van szó, aki bejárta a világot, ezúttal pedig egy egész estet betöltő hangversenyt tart a székesegyházban. Október 25-én zárul a rendezvénysorozatunk. Avilai Szent Teréz októberben hunyt el, a megemlékezés kapcsán pedig a székesegyházhoz kapcsolódó zeneszerzők, karnagyok műveiből készítünk egy összeállítást. Arnold György, Gaál Ferenc és Lányi Ernő ritka, elveszettnek hitt vagy nehezen megtalált, kéziratokon található művei csendülnek majd fel – ismertette Paskó Csaba.

A hangversenyekre a belépés díjtalan, de az önkéntes adományokat szívesen fogadják és jótékonysági célokra használják fel a szervezők.