2024. április 24., szerda

Számítanak az oktatási titkárságra

Az idén megkezdődhetne a Műszaki Középiskola homlokzatának felújítása is

Pénteken a Tartományi Oktatási Titkárság küldöttsége járt Szabadkán, és a polgármesterrel való rövid beszélgetést követően körbejártak több középiskolát és helyi közösséget, hogy a terepen is megismerkedjenek a problémákkal és feltérképezzék, hogyan tudnának segíteni a helyzet javításában.

Maglai Jenő és Snejder-Sára Ildikó (Fotó: Molnár Edvárd)

Maglai Jenő és Snejder-Sára Ildikó (Fotó: Molnár Edvárd)

Maglai Jenő polgármester elmondta, a találkozó célja az volt, hogy megbeszéljék, a titkársággal való jó együttműködést hogyan tudják az idén is folytatni.

– Tavaly a titkárság igen sokat segített a középiskoláinknak, melyek jelentős értékű felszereléssel gazdagodtak, s szeretnénk, ha ez az együttműködés folytatódna, s a középiskoláink részére ismét megpályázhatóak lennének elsősorban a gyakorlati oktatást segítő felszerelések, tanszerek. Nagyon örülök, hogy a titkárság idén bővíti a megpályázható eszközöket, s támogatását kiterjeszti az általános iskolákra is, vagyis ők is pályázhatnak iskolai felszerelésekre, hiszen néhány intézmény ebben a tekintetben igen rosszul áll. Két projektum támogatásáról is szó esett köztünk, mely az iskoláink épületének felújítására vonatkozna, és reméljük az idén a titkárság segítségével az Ivan Sarić Műszaki Középiskola egyik homlokzatát is sikerül felújítanunk, vagyis a Zeneiskolán végzett munkálatok ezzel az iskolával folytatódnának – mondta Maglai.

Snejder-Sára Ildikó tartományi anyagi-pénzügyi segédtitkár elmondta, tavaly a pályázatokon keresztül 26 millió dinárt folyósítottak a szabadkai oktatási intézményeknek, szervezeteknek, melyből 23 milliót az általános-és középiskolák, valamint diákotthonok támogatására, hárommillió dinárt pedig a hivatalos nyelvhasználat programjaira hagytak jóvá.

– Reméljük, az idén az együttműködés folytatódik és a fontos projektumokat továbbra is támogatni tudjuk. Küldöttségünk ma öt középiskolát és két helyi közösséget is meglátogat, hogy a helyszínen megismerkedjünk a valós állapotokkal, problémákkal és a lehetőségekkel, melyeken keresztül a titkárság is segíteni tud a gondok megoldásában és hogy felmérjük, az előző években folyósított eszközöket hogyan használták fel. A polgármester úrral a pályázati lehetőségről is beszélgettünk, s felhívtuk a figyelmet, hogy a Tartományi Nagyberuházási Alapnak is lesz olyan pályázata, melyre az oktatási intézmények jelentkezését várják. Reméljük, hogy Szabadkára legalább annyi támogatás érkezik az idén, mint a tavaly odaítélt összeg.