2024. április 19., péntek

Az ittmaradáshoz szükséges élettér megőrzése

Átadták a Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar felújított tetőterét

A március 15-i ünnepi műsor keretében pénteken délután adták át rendeltetésének a Szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar felújított tetőterét, amelynek köszönhetően ma már 1400 négyzetméter hasznos területen tanulhatnak az óvó- és tanítóképző hallgatói. A sárga ház épületének felújítása 2006-ban kezdődött meg és az eredeti tervek szerint 2010-re fejeződött volna be.

(Fotók: Molnár Edvárd)

(Fotók: Molnár Edvárd)

A pénteki ünnepség keretében fellépett a kar kórusa, tanárai, hallgatói, Pálfi Ervin színművész és Basity Gréta pedig szavalattal emelték a műsor színvonalát.

A március 15-i ünnepséget és a tetőtér átadását megtisztelte jelenlétével dr. Grezsa István, a Nemzetpolitikai Államtitkárság miniszteri biztosa, Pirityiné Szabó Judit, a magyar Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium Nemzetpolitikai Államtitkárságának főosztályvezetője, Mihályi Erzsébet és Zavacsán György, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. magas rangú képviselői, Madarász Bernadett, a Szabadkai Magyar Főkonzulátus konzul asszonya, Radovan Pejanović, az Újvidéki Egyetem rektora, Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke, Maglai Jenő, Szabadka polgármestere, Jerasz Anikó, az MNT Végrehajtó Bizottságának elnöke.

Dr. Dévavári Zoltán történelmi visszatekintésében kiemelte, nem csak feltenni kell magunkban a kérdést, hogy mit is jelent a forradalom, hanem meg is válaszolni.

– Bukás volt-e, ami 1848-ban történt? Nem volt az. Azért, mert folytatódott a fellendülés. Kiemelt szerepe volt Deáknak, akinek 1863-ban a 12 pontból 10-et sikerült elfogadtatnia. Létrejött egy polgári állam. A XIX. század, a XX. század történései ellenére a magyar nemzet sikertörténete. Úgy vélem, a többi néppel összefogva megnyerhetjük a XXI. századot – mondta Dévavári.

Lepeš Josip, a Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar megbízott dékánja ünnepi beszédében azt mondta, egy oktatási intézménynek állandóan magasra kell emelni a forradalom zászlaját.

– Feladatunk a fejlődés, a tudás elősegítése, az ittmaradáshoz szükséges élettér megőrzése – mondta többek között Lepeš, aki megköszönte a magyar állam, az MNT, a VMSZ és a szabadkai önkormányzat támogatását, és kiemelte, hogy ezáltal lehetővé tették és teszik, hogy az MTTK az összetartozás láncszeme legyen.

A magyar állam a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-n keresztül összesen 70 millió forinttal támogatta az épület felújítási munkálatait, Szabadka város pedig 5 millió dinárral járult hozzá a beruházáshoz.

Dr. Grezsa István beszédében hangsúlyozta, örömmel ismerhetjük el a nemzet összefogásának kézzel fogható eredményeit.

– Itt, a szabadkai karon hamarosan fejező óvónők és tanítók Vajdaság-szerte adják át majd tudásukat – mondta.

Maglai Jenő, Szabadka polgármestere a jövő és a remény fontosságát hangsúlyozta, majd kiemelte, hogy mindannyiunk feladata, hogy az MTTK-ra odafigyeljünk.

Radovan Pejanović rektor az Újvidéki Egyetem kapcsán elmondta, 50 000 hallgatójuk van, 5000 alkalmazottjuk.

– A sokszínűség az egyetemünkön is megmutatkozik. Ma véleményem szerint szellemi forradalomra, a gondolkodásmód megváltoztatására van szükség, de mindezt nagyon okosan kell végrehajtani. A szabadkai kar kiváló emberek közössége, akikkel nagyon jó együtt dolgozni, s minden fejlődésnek együtt örülünk – hangsúlyozta.

Hajnal Jenő beszédében elmondta, a jövő Petőfi reményéből fakad.

– Költészetünk nagyjai a pesszimizmusban diadalmaskodtak, viszont mi a fiataljainkban, a leendő pedagógusainkban megtaláljuk az optimizmust, a bizakodást – mondta az MNT elnöke.