2024. április 25., csütörtök

Revánsra készül a magyar válogatott

Négy kérdés Benedek Tibornak, a magyar férfivízilabda-válogatott szövetségi kapitányának

Mozgalmas évük lesz a vízilabdázóknak, hiszen világliga-szuperdöntő és a világbajnokság is vár a legjobbakra. A magyar válogatott címvédőként szerepel majd a vb-n, míg a világligában tavaly Szerbia mögött a második helyen végzett Benedek Tibor válogatottja, amely most szeretne egyet előrébb lépni, annál is inkább, mivel a vl győztese biztosan ott lesz a riói olimpián.

A tavalyi budapesti Európa-bajnokságon a csoportban kétgólos győzelmet jegyeztek a szerb válogatott ellen, a döntőben azonban esélyük sem volt a győzelemre. A finálé után biztos kielemezte a történteket. Miben különbözött a szerbek és a magyarok játéka a csoportmeccseken attól, amit a fináléban nyújtottak?

– Utólag elemezve elmondhatjuk: más útja volt a két csapatnak. A magyar csapat szerintem végig nagyon jól játszott, és elfáradt a döntőre, míg a szerb csapat az egész Eb során botladozott, sőt voltak kifejezetten gyenge meccseik is. Az elődöntőben Montenegrót négygólos hátrányból tudták megverni a 3. negyedtől kezdve, a döntőben pedig talán a legjobb mérkőzésüket hozták az egész Eb alatt. Mi sajnos addigra elfáradtunk, és épp a döntőben voltunk talán a leggyengébbek.

A kazanyi világbajnokságon a magyar válogatott a Dél-afrikai Köztársaság, Argentína és Kazahsztán együttesével lesz egy csoportban. Jó vagy rossz az, hogy gyenge ellenfelekkel hozta össze a sorsolás a magyar csapatot a rajton?

– Nem hiszem, hogy ez bármin is változtat. Mi mindig alkalmazkodunk az adott sorsoláshoz: az Eb-n nehéz csoportunk volt, itt könnyű csoportunk lesz. Én eddig inkább rossznak éltem meg a csoportot, de az a minapi döntés, hogy a csoportelsők kihagyják a nyolcaddöntőt, okot ad arra, hogy örüljünk a könnyű csoportnak. Ha nem így alakult volna, a könnyű csoport inkább jelentené azt, hogy a nehéz meccsek előtt nem kerülhetünk olyan helyzetbe, hogy igazi jó mérkőzést tudjunk játszani, ami nem mindig jó. Az, hogy a csoportelsők egy meccsel kevesebbet játszhatnak, talán lehet pozitívuma egy gyenge csoportnak.

Melyik az a négy válogatott, amelyik Ön szerint aranyérmet nyerhet a kazanyi vb-n?

– Mindig ugyanazok a legjobbak, én ötöt mondanék: a magyarokat, a szerbeket, a horvátokat, a montenegróiakat és az olaszokat.

A világliga győztese kvalifikációt szerez az olimpiára. A magyar válogatottnak mi lesz a fontosabb: a világliga vagy a világbajnokság, és lesz-e jelentős fiatalítás a magyar csapatban?

– Ebben az évben nagyon sok fiatalt próbálok ki a világligás mérkőzések alatt, de az, hogy ez a nyáron hogyan fog alakulni, még kérdés, hiszen van még egy bajnoki rájátszás, egy BL-sorozat és két világliga-mérkőzés. A fiatalítás mértéke a nyár közepére fog kiderülni. A vb-t tartjuk a fő eseménynek, de egyelőre ki kell jutnunk a versenyre. A világligában ugyan csoportelsők vagyunk, de két mérkőzés még hátravan. Mindenképpen szeretnénk megnyerni a világligát, különösen azért, mert az elmúlt két évben pont a szerb csapattól kaptunk ki a döntőben, ráadásul ennek a világligának tétje is van. Eddig általában a világligák az év legfontosabb világversenyeire való rávezető nehéz tornák voltak, és mindenki arra használta, hogy a vb-re és az Eb-re ki tudja választani a legjobb csapatát. Most a világligadöntő azért is nagyon fontos lesz, mert olimpiai kvalifikációt jelent.