2024. április 20., szombat

Ferenc pápa néha szeretne kiszökni egy pizzáért

Az egyházfő úgy érzi, pápasága rövid lesz

Pápasága esetleges rövid időtartamáról beszélt Ferenc pápa abban az interjúban, amelyet egyházfősége második évfordulóján a Televisa nevű mexikói televíziós csatornának adott - jelentette a Vatikáni Rádió.

Ferenc pápa úgy fogalmazott: "az az érzésem, hogy pápaságom rövid lesz: négy vagy öt év. Nem tudom. Vagy kettő-három. Hát, kettő már eltelt". Hozzátette: úgy gondolja, nem áll már elegendő idő rendelkezésére.

Az egyházfő bátor döntésnek nevezte elődje, XVI. Benedek elhatározását, aki előrehaladott korára és meggyengült erejére hivatkozva 2013. február 28-án lemondott. Az idén 78 éves Ferenc pápa ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a pápaságról való lemondás lehetőségét saját maga esetében nem mérlegeli.

A 2013. március 13-án megválasztott Ferenc pápa számos témában nyilatkozott a Televisa riporterének. Az interjúnak a Vatikáni Rádió honlapján közölt összefoglalója szerint elmondta, hogy Argentínába kivándorolt olaszok leszármazottjaként nem tudja nem észrevenni a világot sújtó bajokat és igazságtalanságokat.

Az egyház hibái között azt említette, hogy az egyház "túlzottan klerikális" és nem képes megszólítani a laikusokat. A tavaly októberben a családról rendezett püspöki szinódussal kapcsolatban azt hangsúlyozta, hogy a szinódust "túlzott elvárások" kísérték olyan összetett témákban, mint az elváltak áldoztatása vagy az azonos neműek párkapcsolata.

Ferenc pápa azt is elárulta: leginkább az hiányzik neki, hogy észrevétlenül kiszökhessen egy pizzáért.