2024. április 25., csütörtök

Lezuhant a beteg csecsemőt szállító helikopter

A Szerbiai Katonaság helikoptere, amely a Novi Pazar-i beteg csecsemőt szállította Belgrádba, éjfél után lezuhant a Nikola Tesla Repülőtér közelében – erősítette meg a hírt a Szerbiai Védelmi Minisztérium. Egyelőre nem tudni, hogy vannak-e túlélők: az illetékes szervek szombat délelőttre ígértek tájékoztatást.

Az Mi-17 jelzésű harci helikopter, amelyet az ötnapos csecsemő mentése során vontak be az akcióba, pénteken 22 óra körül érkezett meg Belgrád környékére, de a rossz időjárási viszonyok között kénytelen volt a repülőtér felett körözni, hogy megfelelő helyet találjon a leszállásra. A helikopter nem sokkal éjfél után eltűnt a radarról, s ekkor a kapcsolatot is megszűnt a helikopteren tartózkodókkal. Azonnal a keresésére indultak, s nem messze a repülőtértől, az autópálya mellett megtalálták a helikoptert. A zuhanás oka valószínűleg a rossz időjárási viszonyok és a sűrű köd volt, s egyes hírek szerint a helikopter üzemanyag nélkül is maradt.

Egyelőre nincs arról hivatalos információ, hogy hányan voltak a helikopteren. A szerb tájékoztatási eszközök szerint heten voltak a helikopter fedélzetén, abból négyen voltak tagjai a legénységnek.

A helikopterünk, amellyel az életveszélyes állapotban levő csecsemőt Raškából igyekeztünk Belgrádba szállítani, lezuhant a repülőtér közelében. Bővebb információval később szolgálunk – olvasható a Védelmi Minisztérium hivatalos Twitter-oldalán.

Az öt napos csecsemő mentése pénteken 21 óra körül kezdődött, amikor egy kőomlás megakadályozta a Novi Pazarból a kragujevaci kórházba tartó mentőautó útját: a csecsemőnek légzési problémái voltak, súlyos állapotban volt, mivel az őt szállító autóban csak egy órára elég oxigén volt.  Ekkor kezdődött a Védelmi és az Egészségügyi Minisztérium közös akciója, amely során a harci helikopterrel szállították volna a csecsemőt a belgrádi kórházba.