2024. április 18., csütörtök
HELIKOPTER-TRAGÉDIA

„Hősöket veszítettünk el”

A Védelmi Minisztérium sajtótájékoztatóján közölték, hogy a helikopter, mielőtt eltűnt volna a radarról, s mielőtt elveszítette volna a rádiókapcsolatot a központtal, kétszer próbált meg leszállni: a legjobb legénység tartózkodott a fedélzeten, s a helikopter üzemképes volt, műszaki állapota megfelelő volt, ez tehát nem okozhatta a tragédiát.

Predrag Bandić generális elmondása szerint 19.30-kor kapták meg az egészségügy intézmények kérelmét, amely a csecsemő megmentésére vonatkozott.

„19.30 és 20.15 között megtörtént az időjárási viszonyok elemzése. Közvetlen kapcsolatban voltunk az egészségügyi dolgozókkal, pontosan tudtunk mindent a csecsemő állapotáról. A parancsot én adtam ki személyesen, a Védelmi Minisztérium döntése alapján” – nyilatkozta Bandić, aki elmondta, hogy 22.15-kor kétszer is próbálkozott a helikopter a leszállással, de nem sikerült, 22.31-kor pedig teljesen elveszítették a kapcsolatot a helikopterrel.

„Teljesen biztosak vagyunk abban, hogy a gép műszaki állapota megfelelő volt. A legénység, amely a feladatot igyekezett teljesíteni, minden parancsnok büszkesége volt, így nekem is. Hősöket veszítettünk el, akiket már korábban többször is kitüntettünk” – mondta a tábornok, majd hozzátette, legutóbb az obrenovaci eset kapcsán segítettek a bajbajutottakon azok a katonák, akik ma már nincsenek közöttünk.

A balesetben elhunyt Omer Mehić őrnagy, Milovan Đukalić kapitány, Nebojša Drajić zászlós, Ivan Miladinović a léigerő mechanikus zászlósa, Dževad Ljajić orvos, Miroslav Veselinović aneszteziológus, valamint a Novi Pazar-i Ademović család ötnapos csecsemője.