2024. március 29., péntek

Elmaradt a tegnapra bejelentett gazdatüntetés

A kormány ígéretet tett a követelések (egy részének) teljesítésére

Mégsem került sor a tegnap délelőttre bejelentett gazdalázadásra, amelyet a Mitrovicai Mezőgazdasági Termelők Uniója és a Mačvai Termelők Egyesülete kezdeményezett, mert időközben a kormány beleegyezését adta a gazdák három legfontosabb követelésének teljesítésére – tették közzé tegnap a hírügynökéségek.

Zlatko Đurić, a Mitrovicai Mezőgazdasági Termelők Uniójának elnöke elmondta, hogy a szerb kormánnyal folytatott tárgyalások során ígéretet kaptak arra, hogy a legfontosabb követeléseknek eleget tesznek. Ezek a következők: a szerb kormány megakadályozza az európai uniós hús, tej és tejtermékek behozatalát, az állami árutartalékok révén felvásárolja a piaci feleslegnek minősített hízókat (kilónként 185 dináros áron) és a tejfelesleget, valamint visszaállítják a húskészítmények és tejtermékek forgalmazásáról szóló szabályzatot, ami tulajdonképpen kiváltóoka volt annak, hogy a szerbiai élelmiszerpiacon „skart áru” kerüljön forgalomba.

A kormány képviselői azt ígérték, hogy egy hét alatt teljesítik a felsoroltakat, a gazdák pedig erre az időszakra felfüggesztették a tervezett útzárlatokat.

Snežana Bogosavljević Bošković mezőgazdasági miniszter tegnap a čačaki termlőkkel tárgyalva megértéséről tanúsította a helyi sertéstenyésztőket és a tejtermelőket, és közölte velük, hogy sikerült megoldást találni a jószág és a tejfelesleg felvásárlására. A mezőgazdasági minisztérium sürgős eljárással, árucsere alapon átveszi a sertéseket kukorica fejében, amit az árutartalékokból kölcsönöz. Az árucsere arányairól nem esett szó.

A miniszter asszony a termelők másik követelését, mely a külföldről, pontosabban az unióból eredő hús és húskészítmények behozatalának megtiltására vonatkozott, irreálisnak és teljesíthetetlennek nevezte, és rámutatott arra, hogy ez a lépés semmiképp sem kedvezne Szerbiának. Hol értékesíthetnénk mindazokat a mezőgazdasági termékeket, a málnát, a kukoricát, vagy a búzát, amelyet tavaly az unió vásárolt fel Szerbiától? – tette fel a kérdést.