2024. április 24., szerda

Jobb volt a régi elszámolás

A magas fűtési számlák miatt a nagybecskereki városi képviselő-testület rendkívüli ülésének összehívását követelik a demokraták
(Fotó: Kecskés István)

(Fotó: Kecskés István)

Goran Kaurić, a Demokrata Párt nagybecskereki képviselőcsoportjának vezetője a fűtési számlákon szereplő magas összeg miatt tegnap beadványban kezdeményezte a városi képviselő-testület rendkívüli ülésének összehívását. A kezdeményezés célja, hogy visszatérjenek a korábbi elszámolási rendszerre, ami kedvezőbb volt a fogyasztóknak.
Az új elszámolási mód bevezetése után Nagybecskereken drasztikusan megemelkedett a távfűtés díjszabása. Ezentúl mindenki annyit fizet, amennyi hőenergiát elfogyaszt, mivel mérőműszereket szereltek fel a tömbházakba és lakásokba. Nyilván ez így volna igazságos, de az „egekbe szökkent” számlák miatt a több mint nyolcezer háztartást érintő rendelet nagy elégedetlenséget váltott ki.
A demokraták ezer aláírással tették nyomatékosabbá a követelésüket, amelyeket két nap alatt gyűjtöttek össze. Az ellenzéki párt szerint ez kellő figyelmeztetés kell, hogy legyen a városi hatalomnak ahhoz, hogy megértse: az új megfizettetési mód elfogadhatatlan és veszélyezteti a város polgárainak egzisztenciáját. Emlékeztetnek, hogy hasonló elszámolási rendszer bevezetésével már próbálkoztak Mitrovicán és Rumán is, de gyorsan visszavonták a rendeleteket. A demokraták szerint napirendre kell tűzni a gázszámlák ügyét is.
A helyi parlament rendkívüli ülésének összehívását tízezer aláírással lehet kikényszeríteni. A demokraták azt üzenik, hogy ha kezdeményezésüket elutasítják, akkor folytatják az aláírásgyűjtést, valamint utcai tiltakozások is lesznek.