2024. április 20., szombat
LABDARÚGÁS - SZERBIA-HORVÁTORSZÁG-UEFA

A horvát elnök nem érdemli meg Szerbia támogatását

Miodrag Linta, a Szerbiai Menekültek Koalíciós Egyesületének elnöke szerint a Szerbiai Labdarúgó-szövetségnek (FSS) nem lenne szabad támogatnia a horvát Davor Šukert, aki az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) végrehajtó bizottság tagjainak megválasztásakor. Linta hozzátette, meglepődött, amikor hallotta, hogy az FSS a Horvát Labdarúgó-szövetség elnökét támogatja.

A szerbiai tájékoztatási eszközöknek elküldött közleményben az áll, hogy „az FSS vezetői elfelejtették azt a tényt, hogy Šuker 1996-ban mosollyal az arcán fényképezkedett Ante Pavelić usztasa vezérnek és háborús bűnösnek a madridi sírjánál. Šuker a 2010-es év végén a horvát T-portalnak azt nyilatkozta, nem szégyelli magát, amiért Pavelić sírjánál járt. Emlékeztetnénk az FSS vezetőit, hogy 2013 novemberében erélyesen elítélték Šuker azon kijelentését, hogy a horvát labdarúgó-válogatott lesz az első, amely Pristinában Koszovóval játszik majd mérkőzést, amint a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) elismeri a Koszovói Labdarúgó-szövetséget. Tudomásunk szerint, Šuker a mai napig nem határolódott el akkori nyilatkozatától” - olvasható a közleményben, amely arra is emlékezteti a közvéleményt, hogy „Šuker a világbajnokság előtt azt nyilatkozta, a nemzeti együttes a világbajnokságon Josip Šimunić becsületéért játszik majd, mivel a horvát védőt az Izland elleni vb-selejtező után azért tiltották el, mert a megafonban azt kiabálta a szurkolóknak, hogy: „Za dom spremni“.

Miodrag Linta szerint „Šuker egy olyan ember, aki úgy gondolja, az usztasák Ante Pavelićtyel az élükön nem bűnösök, s a szerbek, a romák és a zsidók ellen elkövetett genocídium a horvát nép érdekét szolgálták, ezáltal ők a felszabadulásért és a horvát érdekekért harcoltak. Egy ilyen embert nem látnánk szívesen Szerbiában, és nem is érdemli meg az FSS támogatását, egészen addig, míg támogatja az usztasa-ideológiát, s amíg azon a véleményen van, hogy Horvátország lesz az első válogatott, amely hivatalos mérkőzésen pályára lép Koszovó ellen”.