2024. április 24., szerda

Könyvtenger

Mintegy 900 új könyv a topolyai könyvtárnak

A Magyar Nemzeti Tanács könyvtámogatási programja keretében a topolyai Juhász Erzsébet Könyvtár 700 000 dinár értékben vásárolhatott könyveket. A támogatásnak köszönhetően hosszú idő után a fiókkönyvtárak is gazdagodtak.

A részletekről Náray Évát, a könyvtár igazgatóját kérdeztük.

- Könyvtárunk minden évben részt vesz a könyvtárakat segítő Márai-programban, és a Nemzeti Kulturális Alaptól is rendszeresen kapunk támogatást. Ami azonban a jelenlegi támogatást egyedivé teszi, és megkülönbözteti a többitől, az az, hogy itt ránk volt bízva a könyvek kiválasztása. A korábban említett két támogatás esetében egy listáról kellett válogatnunk, most pedig azt vehettük meg, amire szükségünk van. Ilyen formában ez a támogatás minőségében más, és a legnagyobb előnye, hogy a legújabb kiadványokból, a kortárs magyar és világirodalmi publikációkból is válogathatunk, valamint a gyerekkönyvekből is megvásárolhatjuk a legfrissebb kiadványokat.

- Nálunk az a gyakorlat, hogy ha valaki keres egy könyvet, és nem találja meg, azt fölírjuk, és a következő rendelésnél igyekszünk megszerezni, hogy megfeleljünk az olvasói igényeknek. Ez alapján készítettünk egy listát, és miután bizonyos összeg továbbra is rendelkezésünkre állt, a könyvforgalmazó felvitt bennünket a budapesti Líra Nagykereskedésbe, hogy személyesen válogathassunk – mondta Náray, és azt is elárulta, hogy a támogatásból 890 darab könyvet vettek meg, ami az utóbbi évek legnagyobb tétele. A címszavak száma valamivel kevesebb, hisz a házi olvasmányok esetében 10-15 példányt vásároltak. Erre azért volt szükség, mert ugyan a könyvtár például a Tüskevárból rendelkezik tizenöt példánnyal, de azok az évek alatt megcsúnyultak, szétestek, ezért úgy érezték, hogy le kell cserélni őket, hisz a gyerekeknek más érzés egy olyan könyvből olvasni, amelyet tavaly adtak ki, és a korigényeknek megfelelően van illusztrálva, még akkor is, ha a szöveg ugyanaz. A divatkönyvekből is csupán 1-2 példányt vásároltak, hisz a tapasztalatok szerint bármennyire is kelendőek, egy idő után nincs rájuk szükség.

A mostani könyvvásárlás a fiókkönyvtárak számára is nagy jelentőségű.

– Hosszú idő után első alkalommal volt arra lehetőségünk, hogy a fiókkönyvtárakat is meg tudtuk kérni, hogy állítsák össze a listájukat. Sokszor hátrányos helyzetbe kerülnek, amikor bizonyos támogatásoknál egy-egy könyvből csak egy példányt rendelhettünk, és olyan eset is volt, hogy olyan kapitális kiadványokat rendelhettünk csak, amelyekre egy 50-100 tagot számláló fiókkönyvtárban nincs szükség, mint például a több mint húsz kötetből álló Az Osztrák–Magyar Monarchia története című mű. A fiókkönyvtárak esetében az olvasók száma alapján határoztuk meg, hogy ki mennyi könyvet rendeljen. A legtöbb olvasónk Bácskossuthfalván és Zentagunarason van, de igyekszünk úgy rendezni a dolgokat, hogy a fiókkönyvtárak ne legyenek alárendelt pozícióban, így ha valaki Pacsérról keres egy olyan könyvet, amely csak Topolyán van meg, azt eljuttathatjuk neki, hogy kikölcsönözhesse – fejtette ki Náray Éva.