2024. április 24., szerda

Március 15.-ei rendezvények a Tisza mentén

Március 15-e, nemzeti ünnepünk alkalmából számos rendezvényt szerveznek a Tisza-vidéki településeken is. Az alábbiakban ezeket a programokat ismertetjük.

KEVI: Ma, csütörtökön 19.30-kor a Móra István Művelődési Egyesület székházában Segíts, harang, dörögni, nyelved így megmarad címmel tartanak ünnepi műsort a helybeli óvodások, iskolások és a művelődési egyesület csoportjainak fellépésével. Az est keretében felavatják Móra István emléktábláját. Ünnepi köszöntőt Lovas Ildikó, a Magyar Nemzeti Tanács Végrehajtó Bizottságának tagja mond. A táblát Lovas Ildikó és Ceglédi Rudolf zentai polgármester avatja föl.

ZENTA: Holnap, pénteken 13 órakor a városháza oszlopcsarnokában megkoszorúzzák Batthyány Lajos grófnak, az első felelős magyar kormány miniszterelnökének emléktábláját, majd a zentai Közgazdasági-Kereskedelmi Iskola diákjai és a Zentai Cor Jesu városi kamarakórus ad alkalmi műsort a mártírhalált halt miniszterelnök tiszteletére.

A Felsővárosi köztemetőben 16 órakor kegyeletadó koszorúzás, alkalmi tiszteletadás és főhajtás következik az 1848/49-es magyar forradalom és szabadságharc áldozatainak emléksírhelyénél a tornyosi Tömörkény István Általános Iskola diákjainak közreműködésével.

A Művelődési Házban 18 órakor Hol vagy, március? címmel ünnepi műsort rendeznek a Zentai Magyar Kamaraszínház, a törökszentmiklósi Miklós néptáncegyüttes és az Ezerjó Szentmiklós néptáncegyüttes kéttoppantós csoportjának föllépésével. Művészeti vezető Herczegh Kata és Szilágyi Erik. Ünnepi köszöntőt Ceglédi Rudolf polgármester mond. Az ünnepi rendezvénysorozat fő szervezője és támogatója Zenta város önkormányzata és a Thurzó Lajos Művelődési-Oktatási Központ. A műsorban közreműködnek a Zentai Magyar Kamaraszínház színművészei: Dévai Zoltán, Lőrinc Tímea, Nagyabonyi Emese, Nešić Máté, Papp Arnold, Rutonić Róbert, Virág György. A műsort összeállította: Nagyabonyi Emese színművész.

CSÓKA: A Csóka Művelődési és Oktatási Központ szervezésében március 14-én, szombaton 17 órai kezdettel a Művelődési Ház színháztermében ünnepi műsor keretében emlékeznek meg az 1848/49-es forradalom és szabadságharc évfordulójáról. Köszöntőt mond Balázs Ferenc polgármester, majd Pásztor Dániel, a középiskola végzős diákja elszavalja a Nemzeti dalt, utána az Orpheus Egyesület Pannónia férfikórusa Kossuth-nótákat ad elő. A Móra Ferenc Magyar Művelődési Egyesület Csalogány asszonykórusa ünnepi dalcsokorral szerepel, zenei kíséretet ad Rúzsa Ildikó (zongora) és Korponai László (gitár). Az ünneplő közönség megtekintheti a Zentai Magyar Kamaraszínház Hol vagy, március? című műsorát. A műsorvezető Tóth Lívia újságíró.

ADA: Szombaton, 14-én koszorúzási ünnepséget és ünnepi műsort szervez a Vajdasági Magyar Szövetség Ada községi szervezete, a Millecentenáriumi Emlékbizottság és a Vadvirág Hagyományápoló Kör. A koszorúzási ünnepséget 10 órától Damjanich János emlékművénél tartják meg, ahol ünnepi beszédet mond Magyar Anna, a Csongrád Megyei Közgyűlés alelnöke. Majd 17 órától az adai színházteremben a Vadvirág HK bemutatja ünnepi műsorát 1848 asszonyai – Nők szerepe a forradalomban címmel.

Vasárnap 15 órától a katolikus temetőben a községi önkormányzat, a Szarvas Gábor Könyvtár, a Cseh Károly Általános Iskola és a Bartók Béla Zeneiskola tart ünnepi műsort. A megemlékezésen Magyarország Szabadkai Főkonzulátusának képviselője mond ünnepi beszédet. Az ünnepi műsort a Cseh Károly-iskola tanulóinak szavalata és éneke, valamint a Bartók Béla Zeneiskola kórusának fellépése gazdagítja.

TISZASZENTMIKLÓS: Holnap, pénteken a Tiszaszentmiklós Magyar Kultúrkörben szerveznek megemlékezést általános iskolások közreműködésével. Az MNT részéről a vendég Lovas Ildikó.

Szombaton, március 14-én délelőtt 10 órai kezdettel tartanak megemlékezést a katolikus temetőben. Az egybegyűltek alkalmi művelődési program kíséretében az új haranglábnál helyezik el a megemlékezés virágait.

TÖRÖKKANIZSA: Az 1848/49-es forradalom és szabadságharc évfordulója tiszteletére a katolikus temetőben (a kórháznál) tartanak megemlékezést és koszorúzást szombaton 15 órai kezdettel.

MAGYARKANIZSA: Vasárnap a magyarkanizsai önkormányzat szervezésében ünnepi megemlékezést tartanak. 15 órától a Nagytemetőben koszorúznak, 16 órától fiatal képzőművészek munkáit bemutató nemzetközi jellegű kiállítás megnyitójára invitálják az érdeklődőket a Dobó Tihamér Képtárba, 16.30-tól pedig a Művészetek Háza nagyszínpadán folytatódik az ünnepi műsor a Gondolat-Jel Társulat és Társaik közreműködésével.

OROMHEGYES: Március 14-én, szombaton a Faluház nagytermében tartanak ünnepi megemlékezést.

PADÉ: Vasárnap reggel 8 órakor szentmisét mutatnak be a temető kápolnájában, majd ezt követően megkoszorúzzák a kopjafát. Délután 4 órakor alkalmi műsorral emlékeznek a Magyar Otthonban 1848-ra.