2024. április 19., péntek
FORMULA–1

A bíróság dönt az utolsó versenyzői ülésről

Hivatalosan még el sem kezdődött a 2015-ös Formula–1-es szezon, de már az Ausztrál Nagydíj előtti napokban is rendkívüli események kavarták fel a sport állóvizét. Fernando Alonso egy rejtélyes tesztbaleset után kihagyja az idénynyitót, egy tavaly csődbe jutott kiscsapat az utolsó pillanatban tért vissza az élők sorába, a Sauber menesztett versenyzője pedig a bíróságon próbálja visszaszerezni ülését, mindössze néhány nappal az első szabadedzés kezdete előtt.

Az előszezoni tesztek legfelkapottabb eseményét egyértelműen Alonso balesete jelentette. Az idénre a McLarenhez visszatért spanyol február 22-én a barcelonai pályán csapódott különös szögben a falnak autójával, és bár a sebesség és a spanyolt érő erőhatások sem voltak nagyok, a kétszeres bajnokot azonnal orvosok vették kezelésbe, majd nem sokkal később kórházba is szállították, ahol három napot töltött. Fizikai sérülést nem szenvedett, az viszont kiderült, hogy rövid időre eszméletét vesztette, és néhány napig memóriazavarai is voltak. Persze hamar megindultak a találgatások, hogy mi válthatott ki ilyen szokatlan tüneteket Alonsóban – a legnépszerűbb felvetés szerint a spanyolt a hibrid rendszer meghibásodása következtében áramütés érhette az autóban, de a McLarennél ezt egyértelműen tagadják, és tartják magukat azon állásponthoz, miszerint az erős szél csapta az autót a falhoz, pilótájuk esetében pedig az oldalirányú becsapódás miatt van szükség fokozott elővigyázatosságra.

Aztán jött a hír, hogy Alonso az orvosok tanácsára nem vesz részt az utolsó négynapos barcelonai teszten, nem sokkal később pedig azt is bejelentették, hogy a spanyol a szezonnyitó Ausztrál Nagydíjat is kénytelen kihagyni. Helyét a harmadik pilótává visszaléptetett Kevin Magnussen veszi át, aki csupán 180 kilométeren át tesztelhette a csapat idei autóját, amely egyébként is rendkívül keveset futott a télen az új Honda motor folyamatos meghibásodásai miatt. A McLaren tehát a sötétben tapogatózva érkezett Melbourne-be, és áttörést is csak a szezon későbbi szakaszában várnak a japán márkával kötött, továbbra is ígéretesnek tartott együttműködéstől. Alonso pedig már javában edz, hogy március végén Malajziában már csatlakozhasson Jenson Buttonhoz.

Időpont

Ország

Város

Március 13–15.

Ausztrál Nagydíj

Melbourne

Március 27–29.

Maláj Nagydíj

Sepang

Április 10–12.

Kínai Nagydíj

Sanghaj

Április 17–19.

Bahreini Nagydíj

Szahír

Május 8–10.

Spanyol Nagydíj

Barcelona

Május 21–24.

Monacói Nagydíj

Monte-Carlo

Június 5–7.

Kanadai Nagydíj

Montreal

Június 19-21.

Osztrák Nagydíj

Spielberg

Július 3–5.

Brit Nagydíj

Silverstone

Július 17–19.

Német Nagydíj

?

Július 24–26.

Magyar Nagydíj

Mogyoród

Augusztus 21–23.

Belga Nagydíj

Spa-Francorchamps

Szeptember 4–6.

Olasz Nagydíj

Monza

Szeptember 18–20.

Szingapúri Nagydíj

Szingapúr

Szeptember 25–27.

Japán Nagydíj

Szuzuka

Október 9–11.

Orosz Nagydíj

Szocsi

Október 23–25.

USA Nagydíj

Austin

Október 30. – november 1.

Mexikói Nagydíj

Mexikóváros

November 13–15.

Brazil Nagydíj

Interlagos

November 27–29.

Abu-dzabi Nagydíj

Yas Marina

Nem Magnussen volt az egyetlen, aki az utolsó pillanatokban kapott ülést az év első futamára. Ugyanis nemrég vált biztossá az is, hogy kilenc helyett mégis tíz csapat részvételével kezdődik meg a 2015-ös idény, miután a tavaly csődbe ment Marussia mesébe illő fordulattal támadt fel poraiból. Mint ismeretes, a csapat a másik sereghajtóval, a Caterhammel együtt már az előző év végén is kihagyott futamokat komoly pénzügyi gondok miatt, és mivel a befektetők nem tolongtak a kapuik előtt, úgy tűnt, öt év után mindét istálló számára véget ért az F1-es kaland.

Ám február közepén kiderült, hogy néhány vállalkozó mégis látott fantáziát a projektben, és mentőövet dobtak a Marussiának, amelynek gyárában már rég leállt a munka. Az immár Manor néven futó csapat a régi vezetőséggel sebtében újraszerveződött, tavalyi autóján csak annyi változtatást végzett, hogy az megfeleljen az idei szabályoknak, és csodával határos módon a többi istállóval együtt versenyzésre készen megjelent Melbourne-ben. Két fiatal pilótát szerződtettek: az egyikük az a brit Will Stevens, aki tavaly a Caterham utolsó futamán ejtette meg F1-es debütálását, a másik pedig a teljesen újonc spanyol Roberto Merhi, aki 2014-ben szintén közel került már a bemutatkozáshoz a mezőny végén. Merhit egyelőre csak néhány futamra igazolták le, így nem kizárt, hogy több pilótacserét is láthatunk majd a Manortól az év során. És bármilyen örömteli is a visszatérésük a sport számára, az egyetlen tesztkilométert sem teljesítő csapat előtt álló legnagyobb kihívás egyelőre az, hogy az időmérőn a 107%-os szabályon belül maradjon autóival, hiszen csak ekkor rajtolhatnak el a futamon.

Már a fentiek is igencsak bizarr történetek, de mind eltörpülnek a mellett a botrányos ügy mellett, amibe a Sauber keveredett, és ami miatt a vezetőségnek még csütörtökön is a bíróságra kell járkálnia, ugyanis ott fog kiderülni, hogy pontosan kik is vezethetik majd az autóikat a másnap kezdődő versenyhétvége során. Történt ugyanis, hogy a Sauber tavaly nyáron szerződésben megállapodott akkori tesztpilótájával, Giedo van der Gardéval arról, hogy 2015-ben az övé lesz az egyik pilótaülés. Ám a csapat végül fennállása leggyengébb szezonját zárta, pontot sem szerzett, ezáltal pedig tovább gyűrűztek pénzügyi problémái. Annak érdekében pedig, hogy a több mint 20 éves F1-es hagyományokkal rendelkező istálló idei költségvetését biztosítsa, az istállót irányító Monisha Kaltenborn fontos döntésre szánta el magát: leigazolta azt a két versenyzőt, akik a legkomolyabb szponzori háttérrel érkeztek, így került a Sauberhez kissé váratlanul Marcus Ericsson és az újonc Felipe Nasr.

Év végén az egyébként szintén támogatókkal rendelkező Van der Garde is csak a csapat közleményéből tudta meg, hogy kitúrták őt a helyéről, de továbbra is állította, hogy érvényes szerződése van a Sauberrel az egyik 2015-ös ülésre, ezért bíróság elé vitte az ügyet. A múlt héten Svájcban és tegnap Ausztráliában is úgy ítéltek, miszerint a holland követelése jogos, így a csapatnak versenyeztetnie kell őt a hétvégén. A Sauber kijelentette, hogy csalódott a döntés miatt, és fellebbezést nyújtott be ellene – ennek a tárgyalását csak csütörtökön délelőtt tartják Melbourne-ben, így csak akkor fog kiderülni, hogy ki ülhet a csapat autóiba.

Az egész jogi huzavona persze hatalmas nyilvánosságot kapott, egy ilyen negatív reklámra pedig az F1-nek most aligha van szüksége. Egyúttal pedig a Sauber hírnevén a fellebbezés eredményétől függetlenül is méretes csorba esett, hiszen a jelek szerint felelőtlenül tényleg három versenyzőt szerződtettek a két autóra. Kilátástalan helyzetüket tovább nyomatékosította, amikor a csapat ügyvédje a bíróságon azt hozta fel érvként, hogy ha tesztelés nélkül ültetnék be Van der Gardét az autóba, az súlyos sérüléssel, esetleg halállal is végződhet számára. A Formula–1 irányító szervei bizonyára nem hallgatták ezt kitörő örömmel. Akármilyen döntés is születik, ennek az ügynek már aligha lesz egyértelmű nyertese.

Ilyen viharos felvezetés előzte tehát meg a 2015-ös szezonnyitót, miközben a várható fő esélyesek a háttérben csendben végezték a dolgukat. Sokak számára már most sem kérdés, hogy a futamot a továbbra is nagy tempófölényben lévő Mercedes egyik pilótája nyeri, de Lewis Hamilton és Nico Rosberg újabb házicsatájába bármikor belepiszkálhat a Ferrari új álompárosa Sebastian Vettellel és Kimi Raikkönennel, a Red Bull megfiatalított felállása Daniel Ricciardóval és Daniil Kvjattal, vagy az első győzelmére vágyó Valtteri Bottas a Williams volánjánál.

Hiszen, mint az ebben az évben igen hamar világossá vált, a Formula–1-ben tényleg bármi megtörténhet.

Csapat

Pilóták

Mercedes

Lewis Hamilton és Nico Rosberg

Red Bull

Daniel Ricciardo és Daniil Kvjat

Williams

Valtteri Bottas és Felipe Massa

Ferrari

Sebastian Vettel és Kimi Räikkönen

McLaren

Fernando Alonso (?) és Jenson Button

Force India

Nico Hülkenberg és Sergio Pérez

Toro Rosso

Carlos Sainz és Max Verstappen

Lotus

Romain Grosjean és Pastor Maldonado

Sauber

Marcus Ericsson és Felipe Nasr

Manor

Will Stevens és Roberto Merhi