2024. április 19., péntek

Versenyre fel!

A 48. KMV előkészületeiről és újdonságairól Szilágyi Miklós, a szervezőbizottság elnöke nyilatkozott

 A Középiskolások Művészeti Vetélkedőjének 48. döntőjére április 24-én és 25-én kerül sor Óbecsén, ekkor bonyolítják le az irodalmi, a beszédművészeti és a megzenésített versek vetélkedőjét, valamint vasárnap a gálaműsort és a díjkiosztót. Szilágyi Miklós nyolcadik éve a KMV szervezőbizottságának elnöke, őt faggattuk arról, hogyan állnak a verseny előkészületeivel.

– A szervezés a tetőfokára hágott, a plakátpályázat pedig már le is zárult, és nemsokára kihirdetjük a győztest, akinek a díjnyertes munkája fogja népszerűsíteni a rendezvényt. A pályázatok zöme március 22-ével zárul. Az irodalmi, a beszédművészeti és a megzenésített versek vetélkedőjére a körzeti vetélkedőkről jutnak el Óbecsére a diákok, a többi vetélkedő (a néprajzi, a képzőművészeti, a műfordítói, valamint az MNT és a KMV közös pályázata) körzeti nélkül zajlik – ez még mindig nem mindenki számára egyértelmű. A szín- és filmművészeti vetélkedő Zentán lesz április 17-én, itt mindössze annyi a változás, hogy egy filmes csapat legfeljebb három filmmel vehet részt rajta. A népzenei és néptáncvetélkedő Temerinben lesz április 23-án, a központi rendezvény pedig április 24-én és 25-én lesz Óbecsén a Városi Színházban. A KSZV győztes színdarabja április 25-én lesz látható a Városi Színházban, 26-án (vasárnap) pedig a legjobbak ezúttal is a gálaműsorban mutatkoznak majd be.

 Milyen újdonságok lesznek az idén?

– Újdonság lesz a Fanzine, azaz a KMV újságja, amely a temerini, a zentai és az óbecsei vetélkedőt is végigkíséri majd. Az ebben megjelenő napi, friss cikkekkel új élményekkel és örök emlékkel szeretnénk gazdagítani a résztvevők itt-tartózkodását. A terveink szerint a 70 éves Képes Ifjúság egy alkalmi műsorral mutatkozik majd be a közönségnek – ez a rangos esemény megtiszteltetés lesz a KMV számára.

 A nagy buli mi lesz Óbecsén?

– A szombati esti koncert ezúttal a központban, a Panoráma Étteremben lesz, ahol a magyarországi Supernem fogja szórakoztatni a fiatalokat, előzenekarként pedig a Lóci játszik fog muzsikálni. Minden versenykategóriához tréfás kisfilm is készül(t), a Lóci játszik zenekar és a Supernem énekese ezekben is közreműködik.

A világhálón vita alakult ki a versenyszabályzat miatt, amely előírja, hogy az irodalmi és a beszédművészeti vetélkedőn csak olyan munkával lehet fellépni, ami a KMV-re készült, és a versenyző korábban nem szerepelt vele máshol. Mi a szervezőbizottság álláspontja ezzel kapcsolatosan?

– Ennek a szabálynak az a célja, hogy a vetélkedőkön ne mindig ugyanazok, esetleg ugyanazzal arassák le a babérokat. Eddig háromszor módosult a szabályzat és bármikor újra módosítható. Ezekről a kérdésekről a szombati kerekasztalon lehet vitát nyitni, és mi készen állunk a párbeszédre és a változtatásra, ha ilyen javaslat születik. Év közben, a pályázat kiírása után erre már nincs lehetőség. Úgy gondolom, hogy sokkal szerencsésebb, ha a körzetin derül ki az, hogy valaki nem a szabályzatnak megfelelően szerepel, mint ha a döntőben kerül kellemetlen helyzetbe a versenyző – ezért kell a felkészítő tanároknak és a körzeti vetélkedők zsűrijének nagyon odafigyelni a művek terjedelmére, a produkciók időtartamára és a választott versre, prózára.