2024. április 19., péntek

Több figyelmet a szakközépiskoláknak

Srđan Verbić oktatási miniszter Nagybecskereken

Nagyobb figyelmet kell szentelni a szakközépiskoláknak, csökkenteni kell azonban az általános szakok számát – mondta szerdán Nagybecskereken Srđan Verbić Oktatási, tudományügyi és technológiai fejlesztési miniszter. Ellátogatott az Uroš Predić vegyészeti és élelmiszer-ipari szakközépiskolába, a városházán pedig a nagybecskereki és a zombori középiskolák igazgatóival tárgyalt.

– Az iratkozási politikának a munkaerőpiac követelményeihez kell alkalmazkodnia. Az állam nem nézheti tovább ölbe tett kézzel azt, hogy a diákok olyan – népszerűnek mondott – szakokra iratkozzanak, ahonnan ugyan továbbtanulhatnak, de a munkanélküliek hadát is szaporítják. Ekkora luxust Szerbia a továbbiakban nem engedhet meg magának, nyilatkozta a miniszter, hangsúlyozva, hogy az átállás nem lesz könnyű, sem fájdalommentes – mégis meg kell tenni.
A miniszter szerint szégyenletes, hogy kevés termelési szak van. Például az egész országban mindössze két osztályban tanulnak asztalosok. Ezen csak úgy lehet változtatni, ha előnyben részesítjük azokat a szakmákat, amelyeknek közvetlen átjárhatósága van a munkaerőpiacra.

Ebből a szempontból jó példa a nagybecskereki Uroš Predić vegyészeti és élelmiszer-ipari középiskola, amely egy kis pékséggel és mini tejgyárral rendelkezik, amelyekben a diákok a gyakorlati tudást is elsajátíthatják. Az iskolára már hosszabb ideje úgy tekintenek mint a gazdaság szolgáltatójára. Jugoslav Bogdanović igazgató pedig abban bízik, hogy a következő iratkozási tervben nagyobb hangsúlyt fektetnek majd a szakiskolákra és a szakmákra, amelyek fontosak.

Újságírói kérdésre válaszolva a miniszter szólt a pedagógussztrájkról is. Elmondta, hogy szó se lehet napi kilencórás tanításról vagy az elmaradt órák egyéb módon való pótolásáról. Ami elveszett, azt már nem lehet pótolni. Kitért a sztrájkoló tanárok bérének ügyére is.

– A helyzet egyszerű. Ha harcolunk a jogainkért, akkor tiszteletben kell tartanunk a kötelezettségeinket is. Ha a törvényben azt írja, hogy a tanároknak nincs joga a járandóságra azért, amiért nem dolgoztak meg – akkor nincs. Munkaadóiknak, vagyis az iskolák igazgatóiknak aszerint kell elszámolni a béreket, mondta a miniszter.
Srđan Verbić nagybecskereki tárgyalásain az újságírók nem vehettek részt. Zárt ajtók mögött beszélgetett az iskola vezetőségével, az önkormányzat képviselőivel és a zombori és a nagybecskereki középiskolák igazgatóival is. Ez utóbbiról – amelyen a protokoll szerint az idei iratkozási tervről tárgyaltak – majd később közleményben tájékoztatnak.