2024. április 19., péntek

Megosztottság és tisztelet

Zoran Đinđićről családján kívül megemlékeztek volt munkatársai és politikai ellenfelei is

Tizenkét évvel ezelőtt gyilkolták meg Zoran Đinđićet, Szerbia első demokratikus úton megválasztott miniszterelnökét, a Demokrata Párt (DP) vezetőjét. Azóta minden március 12-én felmerül a kérdés: hol tartana ma Szerbia, ha Đinđić élne? Bár a válaszok és a vélemények különböznek, Đinđić tisztelőiben és azokban a személyekben, akik ezzel kapcsolatban nem fogalmazták meg nyíltan véleményüket, legalább két szó biztosan meg fog egyezni válaszaikban: „nem itt”. Ahogyan az előző években, Đinđić egykori munkatársai és akkori politikai ellenfelei – a mai kormányzó hatalom – külön-külön rótták le tiszteletüket az egykori kormányfő emléke előtt a kormányépületnél, ahol a végzetes lövés eltalálta és a temetőben, ahol végső nyughelyre helyzeték.

A néhai miniszterelnök sírhelyéhez külön-külön menettel érkeztek a Demokrata Párt, az Új Párt, a Liberális Demokrata Párt és a Boris Tadić vezette Szociáldemokrata Párt képviselői (Fotó: Beta)

A néhai miniszterelnök sírhelyéhez külön-külön menettel érkeztek a Demokrata Párt, az Új Párt, a Liberális Demokrata Párt és a Boris Tadić vezette Szociáldemokrata Párt képviselői (Fotó: Beta)

A szerb kormány tagjai a kormány udvarában, a merénylet színhelyén található emléktáblánál koszorúztak. A delegációt Aleksandar Vučić kormányfő vezette, Ivica Dačić, Nebojša Stefanović, Bratislav Gašić, Željko Sertić, Rasim Ljajić, Kori Udovički, Aleksandar Vulin, Aleksandar Antić, Srdjan Verbić, Ivan Tasovac miniszterek is megemlékeztek. A koszorúzás után a kormányfő Đinđić családtagjainak és barátainak „legőszintébb tisztelettel adózott”. Szavai szerint 2003 márciusa feliratkozott Szerbia történelmének legsötétebb oldalai közé, ugyanúgy, mint 1817 júliusa, 1868 és 1903 májusa, valamint 1934 októbere.

– A megosztott Szerbiában ekkor, rendszerint a széthúzás miatt, államvezetőket, királyokat és politikai ellenfeleket gyilkoltak meg. Egyetlen gyilkosság sem hozott semmi újat, csak további gyilkosságokat és széthúzást. Ezért, annak az embernek a halálának az évfordulóján, aki azt mondta, hogy Szerbia olyan lesz, amilyenné mi magunk alakítjuk, ideje felhagynunk a széthúzással – mondta a kormányfő.

Kiemelte, hogy a néhai kormányfő elképzelésében egy normális, rendezett állam élt, ahol a véleménykülönbözőségek vitát váltanak ki, és nem gyilkosságot, ezért ma mindegyik történelmi személyiségről meg kell emlékezni, függetlenül attól, hogy hasonló nézeteket vallott-e, vagy sem.

A volt kormányfő sírjánál a családján kívül tiszteletüket tették kormányának egykori tagjai is. A sírt megkoszorúzta Goran Pitić, Aleksandar Vlahović, Gordana Matković, Slobodan Milosavljević és Dragoslav Šumarac, valamint Srđa Popović, az Ellenállás (Otpor) egykori vezetője is. A megemlékezésen részt vettek a DP egykori tagjai is. A néhai miniszterelnök sírhelyéhez külön-külön menettel érkeztek a Demokrata Párt, az Új Párt, a Liberális Demokrata Párt és a Boris Tadić vezette Szociáldemokrata Párt képviselői.

Bojan Pajtić, a DP elnöke pártelnök ténynek nevezte, hogy ma azok az emberek vannak hatalmon, akik annak idején örültek a halálesetnek.

– Emiatt továbbra is érvényes Zoran Đinđić kijelentése, hogy minden országban vannak gyomnövények, de csak nálunk öntözik őket. Eljött az ideje a tavaszi nagy munkálatoknak – mondta Pajtić.

Zoran Đinđić sírját egész nap rendőrök őrizték, mivel szerdán Vojislav Šešelj, a Szerb Radikális Párt (SRS) elnöke kijelentette: a volt kormányfő halálának évfordulóján nem fog koszorúzni, de lehet hogy helyettesét, Nemanja Šarovićot elküldi „egy galagonyakaróval, arra a helyre, ahova Đinđićet eltemették”.

A koszorúzás után a DP elnöke a B92 Mutatóujj (Kažiprst) műsorában arra az újságírói kérdésre, hogy miért érkeztek Đinđić egykori munkatársai évről évre több – idén négy külön – menetben, nem pedig egyben, a DP elnöke azt felelte, hogy nem az a fontos, hány menet érkezik a sírhoz, hanem az, hogy mindenki szeretettel és tisztelettel emlékezzen meg a volt kormányfőről, valamint hogy végül mindenki ugyanabba az irányba tartson.

Zoran Živković, az Új Párt elnöke a koszorúzás után kijelentette, hogy ma a reformok ugyanott tartanak, mint ahol tartottak 2003-ban is.

– Szerbia kormánya azt állítja, hogy az Európai Unióba igyekszik, és reformokat hajt végre, de ennek a fele sem igaz. Itt az ideje, hogy mindenki, aki jót akar Szerbiának – és ez az ország elitje – mindent megtegyen azért, hogy Szerbia végighaladjon a Đinđić által megalapozott úton – hangoztatta Živković.

Čedomir Jovanović, az LDP elnöke szerint Szerbia ma is a megosztottság túsza.

– Még ma sem sikerült olyan országot létrehoznunk, amely méltó lehetne Zoran Đinđić áldozatához, de ez nem csökkenti kötelességünket, és nem szabadít fel a magunkra vállalt munkánktól, amelyet továbbra is örömmel végzünk majd – mondta az LDP elnöke.