2024. április 25., csütörtök
JUGOREMEDIJA

Petícióval védik az (egykori) igazgatót

A nagybecskereki Felső Bíróság tanácsa előtt pénteken tartják az előkészítő tárgyalást a Zdravko Deurić, a Jugoremedija gyógyszergyár korábbi igazgatója és munkatársai ellen folyó perben. A Felső Ügyészség 2014 áprilisában emelt vádat az egykori igazgató, valamint Milana Zlokas, a Luxol farmacija és a Phenfarm volt igazgatója, Stevan Gregović bírósági szakértő, Mita Lisica, a szerbittabéi Rad kisipari műhely tulajdonosa és Ankica Malušić, a Jugoremedija egykori pénzügyi igazgatója ellen.

Most is győz? – Zdravko Deurić a privatizáció megsemmisítése után (Fotó: Kecskés István)

Most is győz? – Zdravko Deurić a privatizáció megsemmisítése után (Fotó: Kecskés István)

Zdravko Deurićot három rendbeli hivatali visszaéléssel és több adóügyi törvényszabály megsértésével vádolják. A másik három személyt a hivatali visszaélésben való bűnrészességgel terhelnek. A vádirat szerint a vádlottak 2011-ben, a Phenfarm gazdasági társaság alapításakor nem a valós helyzetnek megfelelően állapították meg az építési telek és a Jugoremedija részvényeinek értékét, amelyek egy része alapítói betétként került az új vállalatba. Ily módon 57,6 millió dináros kárt okoztak a Jugoremedijának. Emellett a nagybecskereki gyógyszergyárat további 7,3 millió dináros kár érte a Phenfarmba átvitt penicillines gyógyszerek gyártását engedélyező licencek valós árának a leértékelése miatt.
Zdravko Deurić ügyvédjei – az újvidéki Vladomir Horovic és Mirko Marić – a vádiratra írt válaszukban alaptalannak minősítették és elvetették az ügyészség állításainak minden pontját. Emellett szerintük az ügyész túllépett hatáskörén, mivel a vádiratba olyasmi is bekerült, amit a vizsgálat nem ölelt fel.
Az egykori igazgató mellé állt a belgrádi Republika folyóirat és az Učitelj neznalica i njegovi komiteti nevet viselő hírportál, amelynek kezdeményezésére februárban egy petíció aláírása kezdődött Zdravko Deurić támogatására. Ebben arra emlékeztetnek, hogy a Jugoremedija volt igazgatóját 2012-ben előzetes letartóztatásba helyezték. A vád hivatali visszaélés volt, de a folyamatos és hosszan tartó vizsgálat ellenére sem sikerült bizonyítékot találni ellene. Aztán a közvélemény nyomására, munkatársaival együtt, szabadlábra került. A Jugoremedijában azonban csődeljárás indult.

Zdravko Deurićtól annak idején elvettek két kisebb (összesen 86 négyzetméteres) lakást is, amelyeket korábban, még az igazgatói kinevezése előtt vett. A petíció szövegében azt is felróják, hogy folyamatosan gúnyolódtak vele a közvéleményben, mivel egyszerű munkásként (géplakatos) igazgatói posztot vállalt.
2002-ben a Jugoremedija vagyonának a 42 százaléka Jovica Stefanović Nini niši üzletember kezébe került. A privatizációs szerződést három és fél év után megsemmisítették és a kisrészvényesek által megválasztott új vezetés Zdravko Deurićtyal az élen hosszú lejáratú bankkölcsönből több millió eurós beruházásba fogott. Az igazgató éppen egy újabb bankkölcsönről tárgyalt, amikor hivatali visszaélés gyanújával letartóztatták, majd lemondott tisztségéről. A korábbi vezetés több tagja ellen indult rendőri vizsgálat, de egyetlen vádiratot sem emeltek ellenük.
A petícióban hangoztatják, hogy adósságaikat törlesztették, új termelési részleget építettek, a törvényes kötelezettségnek eleget téve külön gyárat építettek a penicillin alapú gyógyszerek gyártására. Ezek után megindult a gyár vezetésének a lejárattatása, majd jött a csődeljárás. A felsoroltak miatt azt várják a közvéleménytől, hogy reagáljon „az állam és a mindenkori hatalom szégyenletes hozzáállása miatt”. Ily módon ugyanis nemcsak, hogy leszámolnak Zdravko Deurić korábbi igazgatóval, hanem eltántorítják a dolgozókat minden további közös vállalkozástól.

Itt zajlott a 24 gyanús privatizáció egyike (Fotó: Kecskés István)

Itt zajlott a 24 gyanús privatizáció egyike (Fotó: Kecskés István)

A nagybecskereki gazdasági bíróság 2013 decemberében indított csődeljárást a Jugoremedijában. Az eljárás kezdeményezője a Hypo Alpe Adria bank volt, amely a gyógyszergyárral 2012 áprilisában a banki kölcsönökkel kapcsolatos szerkezetátalakítási szerződést kötött. A Jugoremedija azonban fizetésképtelenné vált, a bank pedig zálogjogot kapott a gyár ingó és ingatlan vagyonára. Leálltak a termeléssel, 460 dolgozó pedig munka nélkül maradt.
A dolgozók szerint a csődeljárást le kell állítani és átszervezéssel újraindítani a termelést, mivel utólag kiderült, hogy a Jugoremedija vagyonának értéke 68 millió euró, vagyis háromszor több, mint ahogy azt korábban megállapították.
A csődeljárás alatt álló vállalatot most az újvidéki Union Medic bérli, amely – kisebb mértékben – újraindította a termelést. A társaság havi 50 ezer eurót fizet a csődeljárás befejezéséig, illetve az átszervezési terv elfogadásáig.