2024. április 19., péntek

Elvezetik a vizet a kertekből is

Moholon három utcában árkolják az esővízcsatornát
A kapubejáratok alatti átfolyócsöveket is elhelyezik

A kapubejáratok alatti átfolyócsöveket is elhelyezik

Az elmúlt években már több alkalommal gondot okozott a kiadós esőzés és a belvíz Moholon, a Masaryk, a Makszim Gorkij és a Jugoszláv Néphadsereg utca közötti portákon, valamint a környéken, köztük a helyi óvodában. A múlt héten a kivitelező cég újra nekikezdett az említett utcákban a csatorna kiárkolásának, mégpedig a Testvériség-egység utca irányából. Az elkövetkező egy hónapban körülbelül 700 méter csatornát árkolnak ki a három utcában, valamint az egyik portán, hogy a kertekből is elvezethessék a vizet. A beruházás értéke 2 millió dinár, amelyet közösen finanszíroz Ada község önkormányzata és a moholi helyi közösség.

Horti György, az adai önkormányzat nagyberuházásokkal és helyi gazdaságfejlesztéssel megbízott osztályvezetője elmondta, hogy a múlt nyár végén választották ki a beruházás elvégzésére a kivitelező céget, amely még tavaly megkezdte a munkálatokat, de a rossz idő miatt kénytelen volt félbehagyni. Megjegyezte, hogy a csatornázást télen nem szabad végezni, jelenleg is nehéz csatornát árkolni, mert magas a talajvíz. A kivitelező cég azért is kezdte az ásást a Testvériség-egység utca irányából, hogy a talajvizet azonnal belevezethessék az ottani árokba. Így amint elkészül az árok profilja, már levezethető a víz a Testvériség-egység utcai csatornába.

– A kivitelező cég még tavaly megoldotta, hogy az óvoda területére ne folyjon be a víz, ez volt az elsődleges cél – magyarázta Horti György. –A munkálatokat azzal kezdték, hogy az Orlovača vendéglőnél lévő egykori árokból, amit valaki korábban betöltött, rengeteg földet elhordtak, de a helyszínen még mindig maradt elszállítani való föld. Továbbá jó néhány nap ráment a csatornák szintezésére, mert ki kellett mérni, hogyan tudjuk a vizet levezetni a Testvériség-egység utcába, hiszen ez volt az egyedüli megoldás. A tervek szerint a Masaryk, a Makszim Gorkij és a JNH utca egy-egy szakaszát árkoljuk ki. Sőt, miután az egyik lakos megengedte, hogy árkot ássunk a portáján, így kivezetjük a környékbeli kertekből a vizet az utcára, ahonnan végül szintén a Testvériség-egység utcai csatornába kerül. A kivitelező cég a munkálatok során rendbe teszi a kapubejáratok alatt lévő áteresztőcsöveket is, amelyek nagy része már megvan. Bár a csövek rosszul vannak szintezve, ezért ezeket megfelelő szintmagasságra kell helyezni, hogy lefolyjon a víz a csatornából – nyilatkozta az osztályvezető.